Kulturkatten tippar Nobelpristagare

Uppdaterad
Publicerad

Förra året valdes Svetlana Aleksijevitj av både Mokki och Nobelkommittén. Frågan är om kulturkatten prickar rätt i år igen.

– Det var ju helt otroligt. Mokki gick rätt på Svetlana utan att tveka, säger SVT:s kulturchef Eva Beckman.

Eva Beckmans katt Mokki tippar åter en gång årets Nobelprisvinnare i litteratur. Med tanke på Mokkis tidigare prestation har katten blivit något av en kändis.

– Folk stannade mig på stan – “har du köpt räkor till Nobelkatten?“. Han blev ju lite känd, säger Eva Beckman.

Förväntningarna på Mokki inför årets val är därför skyhöga.

– Tar han det i år igen, kan det ju börja bli business.

Falska anklagelser

Eva Beckman poängterar att den potentiella Nobelpristagaren bestäms helt och hållet av Mokki.

– Det var några som trodde att det kanske var fusk, och det störde mig faktiskt. Men då ska man komma ihåg att i Nobelsammanhang finns det ofta anklagelser om fusk. Men det här var inte fusk.

Berömda djur som gissat

Bläckfisken Paul blev berömd när han lyckades “förutse“ utgången av flera matcher i fotbolls-VM 2010. Sedan dess har bland annat lemurer och katter fått agera orakel både när det handlar om att gissa julvärdar och nobelpristagare i litteratur.

Räkor, snille och smak

I år har Kulturnyheterna valt ut sex författare med stor chans att få litteraturpriset enligt spelbolagen. Precis som i fjol innehåller urvalsprocessen räkor, snille och smak.

– Den som absolut inte ska få priset är Murakami. För han är en dålig författare, säger Eva Beckman.

Och resultatet? Om redaktionens kulturkatt själv får välja blir det varken Murakami eller Oates som kammar hem priset. I stället blir det den syriske poeten Ali Ahmad Said Asbar, känd under pseudonymen Adonis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nobelpriset i litteratur 2016

Mer i ämnet