Lagbrott på Kungliga Biblioteket

Publicerad

Sen den första januari 2015 är alla myndigheter och medieföretag skyldiga att skicka kopior på sitt digitala material till Kungliga Biblioteket. Men det är bara en fjärdedel av myndigheterna som levererar, rapporterar Biblioteksbladet.

Sedan 1600-talet har Kungliga Biblioteket samlat in böcker. Ett exemplar av varje svensk bok ska ligga här, för framtida forskare och nyfikna. Men sedan ett år tillbaka ska även elektroniska alster lämnas hit.

– Det ska användas till det som allt material som vi samlar in ska användas till, det vill säga för forskning och för att eftervärlden ska kunna få en bild av hur samhället såg ut den tiden, vilka typ av samtal som fördes, säger avdelningschef Håkan Adenkrantz.

Lagen gäller myndigheter, massmedier och den som yrkesmässigt framställer elektroniskt material.

Långsiktigt arbete

– Vi kräver också att man ger oss tillgång till premiummaterial, sånt som ligger bakom till exempel betalväggar. Det är också ett av huvudsyftena med den här lagen, att få in även material som är svårt att samla, material som är bakom lås och bom, säger Daniel Janssen, teknisk verksamhetsutvecklare på Kungliga Biblioteket.

Flera tusen aktörer berörs av lagen, men än så länge är det bara några hundra som har börjat leverera.

– Man kan tycka att alla borde ha levererat 2015 första januari, men det är ett långsiktigt arbete och det gäller att tänka 50-100 år framåt i tiden. Det är viktigare att det blir bra nu än att det går fort och vi får in något som inte går att använda, säger Håkan Adenkrantz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.