Göran Lambertz och Thomas Quick, numera Sture Bergwall. Foto: TT

Lambertz skriver bok om Quick-fallet

Uppdaterad
Publicerad

Göran Lambertz, före detta JK, ska skriva en bok om de infekterade rättsfallen kring Thomas Quick.

Aftonbladet har tillsammans med andra mediehus tagit emot mejl från Göran Lambertz, numer justitieråd i Högsta domstolen. Göteborgs-Posten har mottagit ett frågebatteri från Göran Lambertz, som inleder enkäten genom att slå fast att förfrågningen grundar sig i att han ska ge ut en bok om Quickärendet i april nästa år samt att han ”kommer att redovisa svaren (eller de uteblivna svaren) i boken”.

I enkäten ställs bland annat frågan:

1. Anser ni att Göteborgs Posten sedan juli 2012 har förhållit sig i huvudsak objektiv till frågan om det skedde en rättsskandal när Sture Bergwall dömdes för åtta mord åren 1994–2001? (Med ”skedde en rättsskandal” avses här att Bergwall/Quick i åtminstone något fall dömdes oskyldig, eller att den bevisning som faktiskt fanns mot honom – alltså oavsett hur den presenterades i domstolen – var alldeles för svag för att räcka till fällande dom.)

Frågor om inlägg på Twitter

Göran Lambertz har också kontaktat journalisten Emanuel Karlsten för att ställa frågor kring en tweet som Karlsten skrev i samband med att SVT:s program ”Veckans brott” tog upp fallet Quick. I inlägget på Twitter skriver Karlsten att det är otroligt att Lambertz sitter i HD och knappt kan avsättas. Karlsten avslutar tweeten med orden ”Vilken fruktansvärd rättsröta”.

I sitt mejl undrar Lambertz bland annat om Karlstens arbetsgivare Dagens Nyheter står bakom twitter-inlägget. Emanuel Karlsten uppger att han inte twittrat i egenskap av DN-medarbetare samt att han ”uppfattar frågan som nästan hotfull och väljer därför att svara såhär, öppet.”

Och nu väljer Emanuel Karlsten att svara Lambertz öppet på sin blogg: ”Det agerandet jag ser från dig, du som symboliserar det allra högst uppsatta i vårt rättsväsende, gör mig djupt orolig. Att du som aktivt justitieråd väljer att skriva en bok om saken får mig att tro att du har lätt att drabbas av personliga vendettan, känna revanschlust och det gör mig ärligt talat rädd.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet