Den genomsnittliga läsaren var en högutbildad kvinna, men sambandet kvarstod även inom andra grupper. Foto: TT

Läs böcker – lev längre?

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning från Yales universitet visar att de som läser mycket böcker lever längre än de som inte gör det.

Är du en inbiten bokmal? Grattis, då lever du två år längre i genomsnitt. Det visar en studie från Yales universitet som forskat på sambanden mellan läsning och livstid, enligt New York Times.

– Personer som läser så lite som en halvtimme om dagen hade en påtagligt högre chans att leva längre än de som inte läste alls, säger Becca R Levy, professor i epidemiologi på Yale, till tidngingen.

3635 personer över 50 deltog i studien, som visar att de som läser upp till 3,5 timmar i veckan hade 17 procent lägre sannolikhet att ha avlidit vid uppföljningen 12 år senare, medan de som läste mer än så hade hela 23 procent lägre sannolikhet.

Oberoende av inkomst och utbildning

Studien är publicerad i vetenskapstidskriften Social science and medicine, och väger in en lång rad faktorer.

– Den ökade sannolikheten att leva längre kvarstod även när vi tog hänsyn till inkomst, utbildning, kognitiv förmåga och en lång rad andra variabler, säger Levy.

Studien visade också på en viss förlängd livstid för de som läser mycket dagstidningar och magasin, men sambandet var inte lika tydligt eller omfattande som för just bokläsare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer