Helén Pettersson är ordförande för ABF och kritisk mot regeringens lässatsning Foto: Mattias Vepsä.

Lässatsningen: ”En bluff”

Uppdaterad
Publicerad

Trettio miljoner vill kulturministern avsätta till läsfrämjande. Nu sågas förslaget av folkbildningsrörelsen och socialdemokraterna.

– Det är ingen satsning, det är en bluff, säger Helén Pettersson, ordförande för ABF.

– De här pengarna som kulturministern hänvisar till finns redan i fortbildningsanslaget. Jag är oerhört kritisk till att man öronmärker våra pengar på det här sättet, vi är inte en beställartjänst för regeringen.

Kulturbudgeten 2013

”Risk att det blir mindre läsfrämjande”

De trettio miljonerna ska gå till att stärka vuxnas läskunskaper via folkbildningsrörelserna. Men Helén Pettersson menar att läsfrämjande ska vara en del av den ordinarie verksamheten och är något man redan arbetar hårt med.

– Det görs redan idag oerhört mycket läsfrämjande arbete på ABF med läsecirklar, bland invandrargrupper och med Läs för mig pappa-verksamhet. Jag är övertygad om att de insatserna motsvarar bra mycket mer än trettio miljoner, säger hon.

Det finns två risker med förslaget som Helén Pettersson ser det. Dels kommer mer pengar att gå åt till administration när satsningen ska genomföras. Dels skickar det ut fel signaler till de som är engagerade i folkbildningsrörelsen.

– För vad händer med de som inte får anslag för just de här 30 miljonerna? Behöver de inte göra några satsningar på läsfrämjande? frågar hon sig.

”Måste till nya pengar”

Och Helén Pettersson tycker inte att regeringen tar läsfrågan på allvar.

– Absolut inte. Man måste hitta nya pengar för att vända trenden med sjunkande läskunskaper. Det kommer inte öka verksamheten om man bara möblerar om pengar.

Också från socialdemokratiskt håll är man kritisk mot litteraturpropositionen. Gunilla Carlsson (S) är kulturpolitisk talesperson:

– Satsningen på läsfrämjandet består bara till en liten del av ett ökat anslag – och det är de 15 miljonerna som går till Kulturrådet. När man öronmärker trettio av miljonerna ur folkbildningsanslaget – då har man inte förstått vad de redan gör i dag i den vägen.

– Man ger väldigt lite extra medel till läsfrämjandet och det är helt fel väg att gå att öronmärka folkbildningens resurser. På det sättet visar regeringen bara att man inte litar på folkbildningens egen förmåga, säger Gunilla Carlsson.

”Dum kritik” enligt kulturministern

Men kulturministern avfärdar kritiken mot lässatsningen.

– Vi hymlar inte med att pengarna är öronmärkta ur folkbildningsanslagen. Men de kommer från medborgarna och om riksdagen godtar förslaget är det ett uttryck för medborgarnas vilja, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Hur reagerar du på ABF:s kritik?

– Jag tänker inte ens kommentera den. Den är dum.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturbudgeten 2013

Mer i ämnet