Författaren och journalisten Lawen Mohtadi uppmärksammas för sin biografi om författaren Katarina Taikon. Foto: ScanpixVisa alla (2)
Visa alla (2)

Lawen Mohtadi prisas för Taikon-boken

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och journalisten Lawen Mohtadi har tilldelats det allra första Sara Lidman-priset för sin bok ”Den dag jag blir fri” om Katarina Taikon.

Priset går till Lawen Mohtadi för att hon satt ljuset på romernas utsatta situation i Sverige under 1900-talet och fram till i dag.

Motiveringen lyder: ”Med journalistiskt skarpsinne, aktivistiskt engagemang och inspirerande folkbildningsförmåga har Mohtadi under lång tid visat på ett brinnande engagemang i antirasistiska och feministiska frågor.”

”Varit tyst om Taikons arbete”

Intresset för Katarina Taikons gärning var större än författaren förväntade sig.

– Det finns ett behov av att diskutera hennes gärning och plats i modern svensk historia, både som författare och som medborgarrättskämpe. Hon verkade under en spännande tid och gjorde ett arbete som det har varit relativt tyst om. Katarina Taikon var en fängslande person. Hennes liv är också en berättelse om Sverige, säger Lawen Mohtadi till Kulturnyheterna.

Nyinstiftat pris

Det symboliska priset har instiftats för att hedra författaren Sara Lidmans minne. Det ska delas ut till författare, journalister och andra kulturarbetare som verkar författarens anda. I år är första gången priset delas ut.

Lawen Mohtadis bok om barnboksserien Katitzis författare Katarina Taikon kom i höstas. Hon arbetar för närvarande med ett nytt bokprojekt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer