Leïla Slimani Foto: TT/ Francois Mori

Hon får Frankrikes främsta litterära pris – 10 euro

Publicerad

Leïla Slimani tilldelas priset för romanen ”Chanson douce”, som handlar om två barn som dödas av sin barnskötare. Prissumman är på symboliska tio euro.

Frankrikes mest prestigefyllda litterära pris går i år till författaren Leïla Slimani. Slimani föddes i Marocko 1981. Hon skriver på franska och debuterade litterärt 2013. Året därpå utkom hon med ”Dans le jardin de l’ogre” (fritt översatt ”I jättens trädgård”) den första erotiska roman att prisas litterärt i Marocko. Hennes senaste roman ”Chanson douce” (fritt översatt ”Söt sång”) tilldelas årets Goncourtpris, som varje år ges till det främsta franska prosaarbetet.

De fyra böcker som nominerades till priset i år har alla mörka teman, så även Leïla Slimanis roman som handlar om två barn som mördas av sin barnskötare. Boken finns ännu inte översatt till svenska.

Prissumman är symbolisk på tio euro men i gengäld brukar priset nästan alltid leda till höga försäljningssiffror.

Berömda författare som Marguerite Duras, Patrick Modiano, Marcel Proust och Michael Houellebecq har alla tilldelats Goncourtpriset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.