Leïla Slimani utforskar mardrömmen i succéromanen Vaggvisa

Uppdaterad
Publicerad

I fransk-marockanska Leïla Slimanis thriller Vaggvisa utforskas läsarens värsta rädslor i form av en maktkamp i hemmiljö. Babels Jessika Gedin har träffat författaren i Paris.

Leïla Slimanis succéroman Vaggvisa belönades 2016 med det prestigefyllda litteraturpriset Concourt och översätts för närvarande till 38 språk.

Romanen, som inleds med att ett barn dödas, kretsar kring den dynamik och den maktkamp som uppstår i en familj i Paris efter att barnflickan Louise tar plats i hemmet. Och enligt Leïla Slimani var det befriande att beskriva det hon beskriver som sin värsta mardröm.

– Jag utforskade mina värsta rädslor, min värsta mardröm, och på ett sätt var det andligt renande – jag överlämnade min ångest till mina läsare. Det som gjorde att boken talade till så många var nog att jag beskrev något som på samma gång var tabu som allmängiltigt, berättar hon för SVT.

Tar upp marockanska kvinnors livsvillkor i ny bok

Enligt Leïla Slimani tar hennes roman upp de olika villkor som rådet för en man och en kvinna inom familjeinstitutionen – där en kvinna som inte infogar sig i den klassiska modersrollen riskerar att dömas av sin omgivningen.

– En kivnna som Myriam som har svårt för att vara mamma och säger det, döms fort. Men en man som säger att barnen tröttar ut honom skrattar man med. En kvinna blir nog lättare utstött, säger hon.

Leïla Slimanis nästa bok Sex och lögner kretsar istället kring kvinnors livsvillkor i Marocko. Och enligt författaren fick kvinnorna i boken tillbaka den makt över sitt öde de tidigare saknat då de berättade sin historia.

– Jag träffade kvinnor som först talade med sänkt huvud som skämdes, men som när de började tala höjde huvudet och tittade på mig. När kvinnorna berättade sin historia återfick de någon sorts makt över sitt öde och en värdighet, vilket för mig var målet, säger hon.

Ett längre reportage om Leila Slimani kommer i säsongspremiären av Babel 11/3.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.