Dissidenten Liao Yiwu är en av de mest högljudda kritikerna till att Mo Yan fick Nobelpriset i litteratur i fjol. Foto: Scanpix

Kinesisk exilförfattare till Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Exilpoeten som streakade i protest mot Mo Yan under Nobelfirandet kommer tillbaka till Stockholm. Nya nakenprotester är att vänta.

Den kinesiske exilförfattaren Liao Yiwu kommer åter till Stockholm den 19 mars, för att delta i författarorganisationen Svenska Pens evenemang om yttrandefrihet i Kina.

Vill debattera mot Malmqvist

Liao Yiwu vill då möta Göran Malmqvist, ledamot i Svenska Akademien, och debattera valet av Mo Yan till Nobelpristagare i litteratur. Yiwu är kritisk till att Malmqvist samarbetat med pristagaren. Han har nu skickat en bild på en naken man till Malmqvists fru och uppmanar till en samlad nakenaktion under Stockholmsbesöket. Akademiledamoten säger dock att han inte tänker ställa upp i någon debatt, skriver Svenska Dagbladet.

Nobelpriset i litteratur 2012

Nakenprotest mot Yo Man

I samband med utdelningen av Nobelpriset i litteratur till Mo Yan i december genomförde Liao Yiwu och konstnärskamraten Meng Huang en naken protestaktion i centrala Stockholm. De tog av sig kläderna, hoppade över avspärrningarna vid Konserthuset och sprang mot ingången. De stoppades dock av polis och sattes i fyllecell.

Fängslats i Kina

Yiwu har såväl prisats som fängslats för sina regimkritiska texter och är i dag bosatt i Berlin. Liao Yiwu säger till SvD att hans performancekonst är en protest mot Mo Yans uttalande att det inte sitter några riktiga författare fängslade i hemlandet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur 2012

Mer i ämnet