Allsköns skönlitteratur kan hjälpa Foto: TT

Skönlitteratur bra medicin för sjukskrivna

Uppdaterad
Publicerad
Ny studie visar att läsning kan hjälpa sjukskrivna att rehabiliteras.

 – Vad vi kommit fram till som är nytt är att det inte, som man trodde tidigare, måste vara så kallad fin litteratur för att det ska få en positiv effekt, säger litteraturvetaren Cecilia Pettersson vid Göteborgs universitet.

Tidigare forskning har pekat på att det är litteraturens klassiker som hjälper bäst, men man måste inte läsa ”På spaning efter den tid som flytt” eller ”Krig och fred” för att få effekt.

”Fungerar med chic-lit också”

– Vår studie visar att det fungerar med chic-lit och bästsäljande självbiografier också, säger Cecilia Pettersson till Kulturnyheterna.

Tillsammans med arbetsterapeuten Lena Mårtensson har hon intervjuat åtta kvinnor om vad deras läsning betytt för dem under perioden som sjukskriven.

Läsning har positiv effekt

Vad som fungerar bäst är individuellt. Några av kvinnorna i studien vill ha historier att identifiera sig med, en annan vill läsa för att fly bort från vardagen och en tredje vill läsa bara för den estetiska njutningens skull.

– Poängen är att allt fungerar. Vår studie visar att läsningen som aktivitet har en positiv effekt, säger Lena Mårtensson. Den ger sammanhang i tillvaron, även om det är ett fiktivt sammanhang så är det ändå ett sammanhang.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer