Författaren Viet Thanh Nguyen är vinnare av årets skönlitterära Pulitzerpris. Foto: TT

Pulitzerpriset till en debutant

Publicerad

Det 99:e Pulitzerpriset hyllar Viet Thanh Nguyens roman om att fly och vara kluven som människa.

Priset för bästa skönlitterära bok går till Vietnamfödda författaren Viet Than Nguyen för hans debutroman ”The Sympathizer”. Det är en dubbelbottnad migrantskildring om en kluven man mellan två världar. Romanen handlar om en vietnamesisk general som flyr till USA med det sista flyget som lämnar Vietnam 1975 och där blir dubbelagent. ”The Sympathizer” aktualiserar Vietnamkriget och tematiserar konflikten mellan politiska och inre övertygelser.

Andra framstående författare som fått priset genom tiderna är Ernest Hemingway, Harper Lee, Toni Morrison och Donna Tartt.

Pulitzerpriset är USA:s mest prestigefyllda utmärkelse inom litteratur, journalistik, drama och musikkomposition. Det instiftades 1917 och är uppkallat efter tidningsmannen Joseph Pulitzer som ligger bakom den amerikanska sensationsinriktade journalistiken, även kallad ”den gula pressen” som uppkom i slutet av 1800-talet.

Journalistikpriser

Nyhetsbyrån Associated Press, AP, prisas också av årets Pulitzerjuryn, för sina granskningar av arbetsmiljö vilket ledde till att 2000 personer befriades från slavlika arbetsförhållanden inom industrin som förser amerikanska restauranger och butiker med skaldjur. Granskningarna ledde även till stämningar och reformer.

Priset i kategorin grävande journalistik går till journalister på Tampa Bay Times och Sarasota Herald Tribune som avslöjade det ökade våldet på mentalsjukhus i Florida.

Prissumman är på 10 000 dollar, drygt 80 000 svenska kronor. Priset delades ut måndag kväll, svensk tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer