Liv Strömquist tycker att satir ska handla om sådant vi brukar ta på allvar – som Moderaterna. Foto: SVT/Caitlin MooneyVisa alla (2)
Visa alla (2)

Liv Strömquist: ”Moderaterna är kul!”

Publicerad

Hej Liv Strömquist, som har tecknat satirkalendern ”Månadens moderat” för år 2013!

I den nya Galago-utgivna kalendern tecknar Liv Strömquist satir över tolv moderata politiker – en i taget. I januari förklarar hon utrikesminister Carl Bildts självkänsla med ”gamla URÅLDRIGA pengar” och i april gråter statsminister Fredrik Reinfeldt passionerade tårar över hjärtefrågan: att sänka skatten. Kulturnyheterna ringde upp serieskaparen.

Varför en moderat per månad? Varför just nu?
– Jag tror det började när Sofia Arkelsten antydde att Moderaterna hade ett finger med i spelet när det gäller apartheid. Det är det största partiet, och jag vill berätta lite mer på riktigt om saker som Moderaterna har gjort och gör. Jag tycker att Moderaterna är kul. De är en stor inspirationskälla för mig – som döden för Ingmar Bergman.

Berätta hur du tänkte kring Fredrik Reinfeldt.
– Det roliga med Reinfeldt är att han inte så ofta visar passionerade känslor. Det känns långt bort att han skulle gråta i tv. Men samtidigt är han väldigt passionerad kring jobbskatteavdraget. Det var roligt att låta honom gråta av glädje och beskriva honom som en enormt passionerad känslomänniska. Det fascinerar mig hur han kan brinna så mycket för att sänka skatten med några hundra i månaden.

Vilken månad är du mest nöjd med?
– Isabella Jernbeck i oktober blev bra. Jag har ett indiantema genom hela kalendern, där Moderaterna blir ett slags ursprungsfolk. Omslaget är hämtat från indianstammen mapuches kalender, och jag tyckte det var roligt att göra en liknelse mellan matens roll i indiankultur, och rollen den spelar hos Moderaterna. Hos mayaindianerna var majs viktigt och för Moderaterna spelar McDonalds en viss roll. Isabella har uttalat sig väldigt positivt om McDonalds i sin blogg.

Vilka kommer att skratta högst åt kalendern?
– Jag tror att man tycker den är roligare om man inte stöder Alliansen. Jag tror att få har så stor självdistans och –ironi att de skrattar åt sig själva.

Är du rädd att kalendern kan få negativa följder? Kan du bli anklagad för förtal, tror du?
– Nej, för det finns inget förtal i den. Vissa serier är mer en långt dragen fantasi om folk, men där det finns research bakom så finns källorna angivna.

Skickar du något exemplar till moderaterna som är med?
– Nej. Jag har inte ens fått ett exemplar själv än.

Skulle du kunna teckna en liknande kalender om Vänsterpartiet?
– Ja, det tror jag nog. Men det är roligare att skämta om normen och det som inte redan ses som ett skämt. Jag tycker att satir ska ta sig an det som oftast tas på allvar. Att göra en kalender om till exempel Sverigedemokraterna vore inte lika kul som att ta Moderaterna som har mest makt, eller Socialdemokraterna...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer