Liv Strömquist tycker att satir ska handla om sådant vi brukar ta på allvar – som Moderaterna. Foto: SVT/Caitlin Mooney

Liv Strömquist: ”Moderaterna är kul!”

Publicerad

Hej Liv Strömquist, som har tecknat satirkalendern ”Månadens moderat” för år 2013!

I den nya Galago-utgivna kalendern tecknar LivStrömquist satir över tolv moderata politiker – en i taget. I januari förklararhon utrikesminister Carl Bildts självkänsla med ”gamla URÅLDRIGA pengar” och iapril gråter statsminister Fredrik Reinfeldt passionerade tårar över hjärtefrågan:att sänka skatten. Kulturnyheterna ringde upp serieskaparen.

Varfören moderat per månad? Varför just nu?

– Jag tror det började när Sofia Arkelstenantydde att Moderaterna hade ett finger med i spelet när det gäller apartheid. Det är det största partiet, och jag villberätta lite mer på riktigt om saker som Moderaterna har gjort och gör. Jagtycker att Moderaterna är kul. De är en stor inspirationskälla för mig – som dödenför Ingmar Bergman.

Berättahur du tänkte kring Fredrik Reinfeldt.

– Det roliga med Reinfeldt är att han inte såofta visar passionerade känslor. Det känns långt bort att han skulle gråta itv. Men samtidigt är han väldigt passionerad kring jobbskatteavdraget. Det varroligt att låta honom gråta av glädje och beskriva honom som en enormtpassionerad känslomänniska. Det fascinerar mig hur han kan brinna så mycket föratt sänka skatten med några hundra i månaden.

Vilkenmånad är du mest nöjd med?

– Isabella Jernbeck i oktober blev bra. Jaghar ett indiantema genom hela kalendern, där Moderaterna blir ett slagsursprungsfolk. Omslaget är hämtat från indianstammen mapuches kalender, och jagtyckte det var roligt att göra en liknelse mellan matens roll i indiankultur,och rollen den spelar hos Moderaterna. Hos mayaindianerna var majs viktigt och förModeraterna spelar McDonalds en viss roll. Isabella har uttalat sig väldigtpositivt om McDonalds i sin blogg.

Vilkakommer att skratta högst åt kalendern?

– Jag tror att man tycker den är roligare omman inte stöder Alliansen. Jag tror att få har så stor självdistans och –ironi attde skrattar åt sig själva.

Är durädd att kalendern kan få negativa följder? Kan du bli anklagad för förtal, trordu?

– Nej, för det finns inget förtal i den. Vissaserier är mer en långt dragen fantasi om folk, men där det finns research bakomså finns källorna angivna.

Skickardu något exemplar till moderaterna som är med?

– Nej. Jag har inte ens fått ett exemplarsjälv än.

Skulledu kunna teckna en liknande kalender om Vänsterpartiet?

– Ja, det tror jag nog. Men det är roligareatt skämta om normen och det som inte redan ses som ett skämt. Jag tycker attsatir ska ta sig an det som oftast tas på allvar. Att göra en kalender om tillexempel Sverigedemokraterna vore inte lika kul som att ta Moderaterna som harmest makt, eller Socialdemokraterna...

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.