Ljudbokstjänsten Storytel köper Norstedts förlag

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera år av förlustresultat och nedskärningar säljer nu ägaren KF det anrika förlaget för 152 miljoner kronor.

– Det vi kommer göra som är nytt är att ta fram mycket fler ljudböcker, både ur Norstedts katalog, men också helt nya. Och det kommer vi göra snart, säger Jonas Tellander till Kulturnyheterna.

Norstedts är ett av Sveriges största förlag. Det grundades 1823 och sedan dess har man givit ut författare som P O Enquist, Stig Dagerman, Barbro Lindgren och Jonas Hassen Khemiri. Förlaget ger också ut Svenska Akademiens ordlista över svenska språket.

”Modern klassiker”

Norstedts förlagschef Eva Gedin kallar köpet ”lite av en modern klassiker”.

– Att vi som gammalt och anrikt förlag går ihop med den nya pigga entreprenören, det känns jättebra. Tillsammans kan vi bli otroligt starka.

Eva Gedin är glad att försäljningen är klar.

– Köpet har föregåtts av diskussioner mellan ledningen på Norstedts och ledningen på Storytel, och våra idéer om vad vi vill göra i framtiden rimmar väl med varandra. Särskilt när det kommer till det digitala, säger hon till Kulturnyheterna.

Men några jätteförändringar kommer inte att ske i brådrasket.

– Det kommer snarare att ske på sikt. Vår ledning kommer att vara kvar som den är, säger Eva Gedin.

Bättre ekonomi efter förlustresultat

Förlaget har kämpat i motvind i flera år. 2014 gjorde förlaget en förlust på 32 miljoner kronor. Samma höst meddelade Norstedts att man skulle säga upp var femte anställd. 

2015 gick förlaget för första gången på länge med vinst, vilket tillskrevs storsäljande romaner som David Lagercrantz Millenniumbok och EL James Greys ”Femtio nyanser av honom”.

”Strukturellt rätt”

Norstedts ägare Kooperativa förbundet, KF, meddelade redan 2013 att man skulle satsa på dagligvaruhandeln efter stora förluster, och sålde då flera bolag, bland annat Akademibokhandeln. Sedan dess har man fått flera anbud på Norstedts.

Storytel är ett företag som erbjuder strömmade böcker i mobilen. Företaget grundades 2005. Sedan 2014 finns Storytel även i Norge. Nu köper man anrika Norstedts för 152 miljoner kronor.

Tommy Ohlström, vd KF, tycker att Storytel gav ett bra bud, men påpekar också att ljudboksföretaget är en passande ägare för förlaget.

– Storytel är väldigt duktiga på den digitala delen och Norstedts på den tryckta boken. Nu får författarna får flera kanaler att nå sina läsare. Det är strukturellt rätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försäljningen av Norstedts

Mer i ämnet