Risk för att Lööfs böcker stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Två av Jan Lööfs populära barnböcker, ”Morfar är sjörövare” och ”Ta fast Fabian”, har hamnat i blåsväder efter att förlaget Bonnier Carlsen granskat dem och hittat ”stereotypa skildringar av andra kulturer”, enligt DN.

Efter flera år av heta debatter kring Bonnier Carlsens utgivning av barnböcker, bland annat kring Stina Wirsén och hennes ”Lilla Hjärtat”, återutgivningen av Hergés ”Tintin i Kongo” och böckerna om Barna Hedenhös, blossar nu ännu en debatt upp. Den här gången kring två av Jan Lööfs böcker rapporterar DN.

– De har ställt ett ultimatum. Antingen måste jag rita om böckerna, eller så kommer de inte att ges ut längre, säger Jan Lööf till tidningen.

Enligt Lööf så gick han med på att lägga ner utgivningen av böckerna under ett möte med förlaget.

– Men nu har jag ångrat mig. Det är klart att jag helst vill att mina böcker ska finnas kvar till försäljning, säger Lööf till DN.

Två böcker diskuteras

Diskussionen handlar om ”Morfar är sjörövare” som gavs ut för första gången 1966 och har tryckts i flera upplagor sedan dess och ”Ta fast Fabian” från 1997. Lööf blev ombedd att rita om flera illustrationer som förlaget ansåg som problematiska. Han gjorde ett försök men tyckte själv inte att det dög. Lööf uppfattade det som ett ultimatum, rita om eller så tas böckerna bort, men det är en uppfattning som Eva Dahlin, chef på Bonnier Carlsen, inte delar.

– Det är olyckligt att han uppfattar det så. Vi har inte tagit ställning i den här frågan än, det pågår fortfarande en diskussion, och en möjlig lösning var att han skulle rita om, säger hon till DN.

”Stereotypa skildringar”

Hon säger också att det inte är klart om böckerna kommer att stoppas utan att det just nu är en pågående diskussion. Eva Dahlin menar att böckerna är problematiska eftersom äldre tiders synsätt lätt lever kvar okommenterat i barnböcker.

– Det handlar om stereotypa skildringar av andra kulturer, något som inte är konstigt eftersom alla bilder skapas i en kontext, i sin tid, vilken är föränderlig. Har man till exempel sitt ursprung i Mellanöstern kan man vara trött på att sällan vara på den goda sidan i litterära skildringar, säger Eva Dahlin till tidningen.

Hon tillägger att det här inte handlar om att förlaget har blivit mer ängsliga efter de senaste årens debatter.

– Det här handlar absolut inte om att vi har blivit rädda för att skildra obekväma ämnen. Det här handlar snarare om en medvetenhet och en respektfullhet inför våra yngre läsare. För oss är Jan och hans författarskap otroligt viktigt. Den pågående diskussionen handlar om hur vi på ett respektfullt sätt kan ta hänsyn till samtida värderingar och samtidigt förvalta ett kulturarv, säger Eva Dahlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.