Lurades på 3,4 miljoner – berättar om bedrägeriet i självbiografi

Uppdaterad
Publicerad

Socialt bedrägeri har ökat det senaste året, något som också märks i kulturen. En som nu skriver om sina erfarenheter är författaren Christina Herrström. Hon vill bryta tabut kring den här typen av brott med den självbiografiska romanen ”Ödeläggaren”.

Att en bedragare missbrukar en relation för ekonomisk vinning ser ut att bli allt vanligare. Enligt Brottsförebyggande rådets siffror anmäldes nästan dubbelt så många fall av socialt bedrägeri första halvåret 2020 jämfört med året innan. Ökningen speglas även i kulturen.

Under hösten visar till exempel SVT dokumentärserien Lurad på kärlek och miljoner där både drabbade och gärningspersoner intervjuas och internationellt har dokumentärserien Love fraud, där kvinnor avslöjar en bedragare, hyllats av kritiker.

Ovanligt med inifrånperspektiv

Men att den drabbade själv skildrar hela skeendet fram till ruinens kant hör till ovanligheterna. En som nu berättar sin svindlande historia är författaren Christina Herrström, tidigare känd för att ha skrivit bland annat kultförklarade Ebba och Didrik.

I hennes fall lyckades gärningsmannen med hjälp av övertygande lögner, psykisk terror och hot få totalt 3,4 miljoner. Det gick så långt att hon skuldsatte sig och sålde sin lägenhet i tron att han snart skulle betala tillbaka. Än idag lever hon med små marginaler.

Ofta är det lika svårt för en utomstående att förstå, som för en utsatt att förklara hur det kan gå så illa. Men tack vare sina dagböcker kunde Christina Herrström beskriva hela förloppet, steg för steg.

Drabbade skuldbeläggs likt sexualbrottsoffer

Hennes berättelse utmanar många fördomar kring både den drabbade och förövaren, och hon hoppas bryta något av den skam och tystnad som omgärdar brottet. En skam som handlar om att förlora värdigheten inför sig själv, men också om att många utomstående ser ned på den drabbade.

-Jag tycker att det liknar skammen som funnits kring sexualbrott, och som fortfarande i viss mån finns kvar men inte lika starkt eftersom vi pratar om det, säger Christina Herrström.

Se en bit av intervjun med författaren i klippet ovan. Hela inslaget finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.