Poeter och människorättsaktivister samlades utanför iranska ambassaden för att visa sitt stöd. Växjös fristadsförfattare Nasrin Madani Zad läste dikter av de båda fängslade poeterna. Foto: Amanda HorneVisa alla (2)
Visa alla (2)

Manifestation för fängslade poeter: ”Vi är oroliga”

Publicerad

Under eftermiddagen hölls en manifestation för de fängslade iranska poeterna Fateme Ekhtesari och Mehdi Moosavi utanför Irans ambassad på Lidingö.

Manifestationen arrangeras av svenska PEN, Författarförbundet och Göteborgs poesifestival.

De kräver att de fängslade poeterna Fateme Ekhtesari och Mehdi Moosavi omedelbart frias, tillsammans med tusentals andra aktivister och intellektuella i iranska fängelser.

27-åriga Fateme Ekhtesari besökte Sverige och Göteborgs poesifestival så sent som i september. Hon är en feministisk aktivist som bland annat kritiserat den iranska regimen offentligt via dikter på nätet.

Ökänt fängelse

De båda poeterna har varit försvunna sedan början av december, då de stoppades på flygplatsen i samband med en resa till Turkiet.

Under julhelgen kom uppgifter om att de båda sitter fängslade i Evin-fängelset i Teheran – ökänt för tortyr, övergrepp och våldtäkter.

– Vi är oroliga för vad som ska hända med dem. Vi vet bara att de fått ringa ett samtal, annars är allt väldigt ovisst, säger Roya Zarrin, poet från Iran och har arbetat tillsammans med Fateme Ekhtesari.

”Allt blir politiskt i Iran”

Hon var en av många poeter och människorättsaktivister som samlades utanför Irans ambassad på Lidingö utanför Stockholm för att visa sitt stöd för Fateme Ekhtesari och Mehdi Moosavi.

– De är poeter, de är inte politiker. Men allt blir politiskt i Iran, säger hon, och berättar att hon ser mycket dystert på Irans framtid.

Linn Hansén är poet och konstnärlig ledare för Göteborgs poesifestival som varit med och tagit initiativ till manifestationen:

– Vi hoppas att det här ska visa vårt stöd till Fateme och Mehdi och även till deras vänner som lever under väldigt oroliga förhållanden, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer