Marie-Chantal Long Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Marie-Chantal Long vinner Barnens romanpris

Publicerad

I dag tillkännagavs vinnaren av Barnens romanpris 2015. Segrar gör Marie-Chantal Longs bok ”Den blomstertid nu kommer” – en Dostojevskijinfluerad thriller för unga.

”Boken är ett perfekt spännande drama om Wahid, Fred och Tarzan som blir kriminella. Språket spelar roll. Man lär sig mycket om samhället. Om att gå igenom något jättejobbigt, när man gör fel och ångrar sig. Härligt utdragen historia om att hålla en hemlighet.”

Det tycker den fem barn starka juryn från Tiundaskolan i Uppsala, som har kårat vinnaren av Barnens romanpris 2015. Priset delas ut av Sveriges Radios kulturredaktion och Utbildningsradions barnredaktion, och juryarbetet har sänts som radioföljetong i P1 under hösten.

Brott och straff för tolvåringar

I ”Den blomstertid nu kommer” har Sankt Peterburgs gator förvandlats till den svenska småstadens. Ett rån begås och ett barn blir kidnappat. Genom boken får läsaren följa förövaren Freds vånda efter brotten. Raskolnikov har tagit en fjortonårig pojkes gestalt.

– Kan han leva med sina samvetskval? Det är ”Brott och straff” för tolvåringar, säger författaren Marie-Chantal Long.

Hon hoppas att boken bland annat kan leda till diskussioner om moral.

– Kan man begå brott, och vad händer när man begår brott? Vad är moral? Är moral något man har för att man är rädd för att bli upptäckt, eller något man fått tack vare uppfostran?

”Jag lurar in de läsovana”

I likhet med ”Brott och straff” är de moralfilosofiska spörsmålen planterade i ett nervkittlande narrativ, och Marie-Chantal Long hoppas att ”Den blomstertid nu kommer” kan bli en ingång för unga till läsandet.

– När jag var tolv år på 1960-talet läste jag tråkiga klassiker. Nu bejakade jag min inre tolvåring. Jag tycker om mycket fart och ett språk med muskler. Det ska inte vara mesigt och inte för tungt litterärt, säger hon.

– Jag träffade några unga som berättade att de tyckte det var tråkigt att läsa. De sade att de ville ha handling och inte beskrivningar. Då skriver jag en sån bok, tänkte jag. Min tanke är att locka in dem i en berättelse tack vare mycket dialog, mycket action och ett ganska omedelbart språk. Jag lurar in de läsovana, jag gör det med flit: lockar in dem med en ganska rivig start, säger Marie-Chantal Long.

Med tanke på priset tycks du ha lyckats.

– Ja, i alla fall den här gången, säger hon och skrattar.

”Ett erkännande”

– Det är naturligtvis jättekul att det är just en barnjury som utsett vinnaren. Att de har suttit och läst och diskuterat med hjälp av en kunnig vuxen och kommit fram till att den här boken just nu är den bästa. Det känns jättebra, det är så man ska arbeta med litteratur. Man ska prata, jämföra smaker, tankar och upplevelser.

– Sedan har det förstås betydelse för mig som en författare som har skrivit i 12 år, men inte riktigt slagit igenom. Det här blir någon typ av erkännande, säger Marie-Chantal Long.

”Den blomstertid nu kommer” är Marie-Chantal Longs elfte bok. Hon jobbar också som skådespelare, SFI-lärare och dramatiker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer