Masha Gessen: ”Alla slutna system kollapsar till slut”

Publicerad

Den rysk-amerikanska journalisten Masha Gessen är en av den ryske presidenten Putins skarpaste kritiker. I nya boken, Framtiden är historia, skildrar hon ett land som efter att ha styrts i 18 år av Putin återigen är en totalitär stat.

I Masha Gessens första bok om Putin, Mannen utan ansikte varnade hon om den mörka tid som väntade Ryssland.

I Framtiden är historia, skildrar hon ett land som efter 18 år med Putin återskapat den totalitära stat som var själva sinnebilden för Sovjetunionen.

– En era har tagit slut de senaste fem åren. Den började med perestrojkan och stort hopp om förändring. Men hoppet om förändring har utplånats under de senaste fem åren, säger Masha Gessen till Kulturnyheterna.

Totalitärt arv

I boken skildras hur Ryssland under Putinåren tagit ett steg tillbaka till de maktstrukturer och kontrollsystem som rådde under Sovjettiden. Och enligt Masha Gessen var det också naivt att hoppas att landet skulle förvandlas till en demokrati.

– Jag ville skriva om att Sovjet var ett totalitärt samhälle som orsakade den sortens trauma. Det var naivt och oansvarigt tro att Ryssland utan sovjetregimen skulle bli en blomstrande, fri demokrati, säger hon till Kulturnyheterna.

Masha Gessen menar att det totalitära arvet också lever kvar i ryssarnas kollektiva medvetande och att Putinregimen med sina repressiva metoder fostrar nya lydiga medborgare, som skrämts till tystnad.

En överväldigande majoritet lyder, medan en liten minoritet, som dock är större än vad den var Sovjettiden, protesterar, enligt Gessen.

”Alla slutna system kollapsar”

Den rysk-amerikanska journalisten hyllar oppositionsledaren och den politiske aktivisten Aleksej Navalnyj för dennes mod, men säger att hon inte tror att protesterna kan rubba Putins maktställning.

– Aleksej Navalnyj har medvetet fokuserat på korruptionen, inte på Putinismen eller på det faktum att Putin fängslat sina motståndare, startat två krig mot sina grannländer och annekterat landområden.

Då Vladimir Putin har en så stark position krävs att systemet kollapsar inifrån för att en förändring kan komma till stånd – men det kommer också att ske till slut, enligt Masha Gessen.

– Alla slutna system kollapsar till slut, säger hon till Kulturnyheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer