Foto: Henrik Brunnsgård/TT

Mats Malm: ”Det var chockartat”

Uppdaterad
Publicerad

Mats Malm är Svenska Akademiens senaste inval. Professorn i litteraturvetenskap ligger bland annat bakom Litteraturbanken, som tillgängliggjort svensk skönlitteratur digitalt. Till Kulturnyheterna säger han att han är omtumlad över att bli invald.

Blev du överraskad?

– Ja definitivt, det var lite chockartat, men jag fick tid på mig att tänka på saken. Efter en del överväganden kom jag fram till att det är fantastiskt erbjudande och jag är glad över att gå in i verksamheten.

Krisen i Svenska Akademien

Hur känns det?

– Omtumlande. Jag vet inte hur de har resonerat, men jag föreställer mig att de har en idé om hur jag kan vara till god nytta. Jag ser fram emot att göra mitt bästa

Det senaste året har varit turbulent kring Svenska Akademien, hur har du resonerat kring det?

– Jag har inte förstått särskilt mycket. Jag har inte haft mer insyn i det där än någon annan. Det har varit hemskt tråkigt att se, men det mesta tyder ju på att man är på väg i en god riktning, det tycker jag känns roligt.

Var det svårt att fatta ett beslut på grund av det som hänt?

– Ja, nej, egentligen inte. Akademien är en väldigt viktig institution, den gör otroligt mycket gott. Det är klart den kommer tillbaka efter att ha kommit på rätt kurs igen, säger Mats Malm.

Mats Malm

Han disputerade 1996 på en avhandling om göticismen och har skrivit böcker om bland annat den tidiga romanen i Sverige och om hur läsningen av litterära verk har förändrats, enligt ett pressmeddelande från Svenska Akademien.

Malm är också ledamot av Kungliga Vitterhetsakademien och ingår Svenska Vitterhetssamfundets styrelse.

Mats Malm arbetar även med översättning, och har bland annat översatt isländska sagor, till exempel Snorres Edda. Litteraturprofessorn kommer att inträda formellt i Svenska Akademien i samband med högtidssammankomsten den 20 december.

Han leder projektet och den ideella föreningen Litterturbanken som bekostas av bland andra Svenska Akademien och Kungliga biblioteket. Syftet är att tillgängliggöra svensk skönlitteratur digitalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet