Mats Strandbergs klimatångest blev romanen Slutet

Uppdaterad
Publicerad

Engelsforstrilogin blev en internationell succé. Förra årets skrev Sara Bergmark Elfgren Norra Latin och nu kommer Engelsfors-medförfattaren Mats Strandberg med en egen dystopisk skildring – Slutet. Boken utspelar sig bara veckor innan en jättekomet slår ned på jorden och släcker allt liv.

– Jag tänker inte på det här som en bok om undergången utan en bok om att hitta meningen med livet, säger Mats Strandberg.

Han har gått omkring med konstant klimatpanik de senaste åren och romanen Slutet fick bli hans terapi.

Handlingen kretsar kring tonåringarna Tilda och Simon. Simon vill inget annat än att få möta slutet tillsamman med Tilda. Men hon har helt andra planer – som skakar om hela omgivningen.

Inga hjältar, bara vanliga människor

Mats Strandberg tycker mycket om katastroffilmer, även de dåliga. Han är dock mindre road av de där flaggviftande hjältarna som ska rädda världen mot alla odds.

– Jag vill undersöka vad som händer med vanliga människor och göra en liten och intim relationshistoria men med undergången som fond.

Frågan är hur man hittar mening när hela mänskligheten snart går upp i rök. Spelar det ens någon roll längre?

”Har inget liv”

Mats Strandberg skriver obehindrat för olika åldrar. Engelsforstrilogin (Cirkeln, Eld, Nyckeln), som han skrev tillsamman med Sara Bergmark Elfgren, blev en sån succé att han inte längre måste skriva för att hålla kronofogden borta – utan bara av ren lust.

Cirkeln blev för övrigt ockå film med samma titel, 2015.

Och han har hunnit med en hel del sedan Engelsforssuccén – två vuxenböcker (Färjan, Hemmet) och tre barnböcker – Monsterböckerna. Fem böcker på tre år. Hur i helsike hinner han?

– Jag har inget liv. Det är hemligheten, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.