Almapriset delas ut till Astrid Lindgrens minne. Foto: TT

Meg Rosoff får Almapriset

Uppdaterad
Publicerad

Almapriset 2016 går till den amerikanska ungdomsboksförfattaren Meg Rosoff.

”Pippi Långstrump var en stor hjälte för mig”, säger författaren till Kulturnyheterna.

”Jag måste sätta mig ner, jag kan inte fatta det”, säger författaren på telefon från London i ett samtal som spelas upp under presskonferensen av tillkännagivandet.

Juryns motivering lyder:

”Meg Rosoffs ungdomsböcker talar till både känsla och intellekt. På en gnistrande prosa skirver hon om människans sökande efter mening och identitet i en besynnerlig och bisarr värld. Hon lämnar aldrig läsaren oberörd. Ingen bok är den andra lik i detta modiga, humoristiska författarskap”.

”Nästan överväldigande”

När Kulturnyheterna når Meg Rostoff är hon fortfarande tagen av beskedet.

– Det är nästan överväldigande, faktiskt. Och så är naturligtvis kopplingen till Astrid Lindgren väldigt viktigt för mig. Jag växte upp med Pippi Långstrump och hon var en stor hjälte för mig. Vilket antagligen inte alla som vinner priset kan säga.

Varför var hon en hjälte?

– För att jag aldrig kände mig som en typisk flicka. Alla sa till mig att jag var för högljudd, för påstridig. Och att jag inte var tillräckligt söt och inte tillräckligt feminin. Och att jag skulle vara mer som en tjej. Och så kommer Pippi Långstrump och hon är inte alls som en tjej. Hon bär sin häst, hon gör precis som hon vill och hon bryr sig inte om vad omgivningen tycker. Men hon har alla de rätta egenskaperna: hon är modig, moralisk, rolig och stark. Och det var saker som jag verkligen ville vara.

Började skriva efter systerns bortgång

Rosoff föddes i Boston i Massachusetts i USA 1956. Hon studerade vid Harvard-universitetet och flyttade sedan till New York, där hon bland annat arbetade med reklam.

Sedan 90-talet bor Rosoff i London. Efter att en av hennes systrar dött i bröstcancer, började hon skiva böcker. Då var hon 46 år. Hennes ungdomsroman ”How I Live Now” gavs ut 2004, och blev flerfaldigt prisbelönt. Sedan dess har hon skrivit ett flertal ungdomsböcker. Tre av dem: Så har jag det nu, Justin Case och Älgbarnet har översatts till svenska.

– Jag trodde aldrig jag kunde bli författare. Jag trodde att författare skulle vara magiska, speciella människor. Jag hade aldrig känt en författare. När jag var i fyrtioårsåldern dog min yngsta syster i cancer. Jag hatade mitt jobb, jag jobbade med reklam, och jag tänkte att om jag inte gör vad jag vill göra nu, kommer jag dö efter att ha tillbringat livet med att jobba med något jag hatar. Då började jag skriva. Jag hade inga höga förväntningar, jag tänkte att jag skriver små böcker. Men jag upptäckte att det är förutbestämt vilka böcker du ska skriva. Så min första bok, som handlade om ponnys, blev en märklig, mörk bok. Min agent blev konfunderad, säger Rostoff till Kulturnyheterna.

”Fokusera på det som är viktigt”

Nu får du ett enormt erkännande. Vad betyder det?

– Genom mitt liv har jag varit lite stridslysten, på ett sätt. Vidhållit att författarskap handlar om skrivande. Det handlar inte om priser eller sälja böcker. Det handlar inte om det som händer utanför skrivandet. Jag försöker säga till mina studenter: fokusera på det som är viktigt. Men jag måste säga att det här priset har fått huvudet att snurra lite. Jag känner mig lite överväldigad.

Skriver om unga föräldrar

Helena Olsson har översatt Älgbarnet till svenska.

– Det är en lättläst bok som vi har från 13 år och uppåt. Den var rolig at översätta, hon har ett fint flyt i språket med roliga vändningar, säger hon till Kulturnyheterna.

Älgbarnet handlar om en 17-årig flicka som blir gravid. Det nyfödda barnet visar sig vara en liten älg. Någonting som de unga föräldrarna ska förhålla sig till.

– Älgen är kanske en metafor för ett barn som kanske är skadat eller har någon form av utvecklingsstörning, hur man hanterar det som förälder, säger Helena Olsson.

– Det är en humoristisk och fin berättelse.

Fem miljoner till pristagaren

Almapriset till Astrid Lindgrens minne delas ut årligen med syfte att öka intresset för barn- och ungdomslitteratur i världen.

Prissumman är fem miljoner kronor, vilket gör Alma till världens största barn- och ungdomslitteraturpris.

Priset delas ut till författare, illustratörer, berättare och läsfrämjare. Förra året belönades den Kapstadsbaserade organisationen PRAESA, Project for the Study of Alternative Education in South Africa, med priset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.