Foto: TT

”Mein Kampf” ges ut igen

Publicerad

70 år efter Hitlers död slutar upphovsrätten för ”Mein Kampf” att gälla. I Tyskland ges nu boken ut igen, trots en decennier lång kamp för att stoppa den.

Det var i ”Mein Kampf”, ursprungligen utgiven 1925, som Adolf Hitler formulerade sin nazistiska politik. Den tyska delstaten Bayern har hittills ägt upphovsrätten för boken, och sagt nej till nya utgåvor.

Men i och med att det nu gått 70 år sedan Hitler dog den 30 april 1945 slutar upphovsrätten för naziledarens verk att gälla. Nu planerar Institut für Zeitgeschichte, ett historiskt forskningsinstitut i München, att ge ut en ny upplaga av boken.

Kan vara hets mot folkgrupp

Den nya utgåvan kommer att vara en kommenterad och kritisk version, som ska omfatta 2.000 sidor i två band. En dryg tredjedel texten utgörs av Hitlers originaltext. Resten är kritiska kommentater till hans idéer.

Trots att ”Mein Kampf” inte längre omfattas av upphovsrättslagstiftningen bryter den mot andra lagar som förbjuder hets mot folkgrupp. Om denna lag omfattar även kommenterade utgåvor kan avgöras av domstol först om någon anmäler den kommande utgåvan. Detta rapporterar den tyska nyhetsbyrån DPA enligt Dagens Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer