Philipp Meyer gästar Babel. Foto: Lina Wennersten/SVT.

Meyer turnerar med nya boken i flera år

Uppdaterad
Publicerad

Philipp Meyer är i Stockholm för att lansera sin nya bok ”Sonen”. Han berättar om hur det är att vara borta från sitt skrivbord. Och om när han drack blod rakt ur nacken på en nyskjuten buffel.

Nu i helgen besöker Philipp Meyer den nystartade litteraturfestivalen Stockholm Literature, för att lansera sin andra roman ”Sonen”. Han berättar att arbeta som författare inte bara handlar om att sitta bakom ett skrivbord.

– När du väl skrivit och publicerat en bok, så har själva arbetet bara börjat. Då är det dags att resa jorden runt och lansera sin nya bok.

Modernas litteraturfestival

Turnérar ända till 2015

Philipp Meyer berättar att han kommer att vara på författarturné ända fram till 2015.

– I takt med att boken översätts till nya språk, så blir det fler länder att åka till. Nästa år kommer jag att spendera ett halvår i Europa och lansera min bok. Det är väldigt roligt. Men eftersom skrivande är det jag huvudsakligen bryr mig om, så är det alltid en del av mig som önskar att jag vore hemma och kunde skriva varje dag.

Men resandet har även sina fördelar.

– Det är trevligt att få resa, träffa intressanta människor och nya läsare. Det är också ett bevis på att man lyckats, det är bara de stora författarna som får göra de här resorna.

Grundlig research

Philipp Meyers nya roman ”Sonen” är en episk berättelse som följer en amerikansk familjs problem och framgång. Från indianräderna under 1800-talet till oljeboomen på 2000-talet.

Innan han började skriva boken så gjorde Philipp Meyer ordentlig research, för att kunna skriva en så autentisk bok som möjligt. Han läste över 350 faktaböcker, han såg om gamla vilda västern-filmer och han lärde sig att tyda spår samt använda pilbåge för att jaga vilda djur.

– Ja, jag drack till och med det varma blodet direkt ur nacken på en buffel som jag skjutit.

Philipp Meyer gästar söndagens Babel. Gäster i programmet är också Chimamanda Ngozi Adichie, Kim Thúy, Taiye Selasi. Babel sänds på söndagar kl 20:00 i SVT2.

Fakta: Genombrottet kom 2009

Philipp Meyer är född och uppvuxen i Hampden, ett arbetarkvarter i Baltimore, Maryland. Han hoppade av skolan när han var 16 och jobbade som cykelmekaniker i fyra år, innan han insåg att han ville bli författare. Philipp Meyers tidiga böcker refuserades och när han vid 30 års ålder slutade sitt jobb på Wall Street, så var han tvungen att flytta tillbaka till sina föräldrar.

Det var inte förrän han flyttat till Austin, Texas, för att studera kreativt skrivande som han började att skriva ”American Rust”. Boken kom att bli hans genombrott. Den vann en rad priser och toppade de amerikanska listorna över årets bästa böcker 2009.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Modernas litteraturfestival

Mer i ämnet