• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Skådespelaren Mikael Persbrandt. Foto: TT

Mikael Persbrandt släpper sina memoarer

Skådespelaren Mikael Persbrandt, 54, skriver sina memoarer, meddelar Bonniers förlag. Medförfattare är Carl-Johan Vallgren som belönades med Augustpriset 2002 för romanen Den vidunderliga kärlekens historia. Memoarerna släpps den 10 november.

Mikael Persbrandt har ett gediget CV. Skådespelaren som från början var balettdansör har medverkat i en mängd svenska filmer, teaterpjäser och tv-serier. Han har även varit programledare och lanserat sig som konstnär. Mest känd för svenska folket är han kanske som Gunvald Larsson i Beck.

Två guldbaggar

Mikael Persbrandt har belönats med Guldbaggen två gånger, för Maria Larssons eviga ögonblick, 2008 och Mig äger ingen, 2014.  

2012 gjorde han även debut i Hollywood i rollen som krigaren/björnen Beorn i The Hobbit. Persbrandts scener blev dock bortklippta ur den första filmen, när regissören Peter Jackson bestämde sig för att göra om Bilbo till en triologi.

Karriären utomlands tog inte slut i och med det. Senast i år var Persbrandt med i Guy Ritchies King Arthur: Legend of the sword.

Avhopp från Dramaten

Persbrandts karriär har också kantats av ett par skandaler och mycket skriverier. 2005 polisanmälde skådespelare tidningen Expressen för förtal och 2007 gjorde han ett uppmärksammat avhopp från Dramaten.

Enligt pressmeddelandet så har Persbrandt skrivit sina memoarer tillsammans med författaren och musikern Carl-Johan Vallgren. Han har gett ut flera romaner, novellsamlingar och album. 2013 debuterade han som deckarförfattare med boken Skuggpojken, skriven under pseudonymen Lucifer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer