Foto: TT

Yiannopoulos: ”Dåligt säljande memoarer 'fake news'”

Uppdaterad
Publicerad

Milo Yiannopoulos sågar uppgifterna om att lite över 18.000 exemplar av hans memoarer ”Dangerous” – och inte 100.000 – sålts sedan boken kom ut. – Det är ett nöje att rapportera att det här är ”fake news”, skriver författaren i ett uttalande på Facebook.

Delade meningar råder om försäljningssiffrorna av den kontroversielle högerdebattören och tidigare Breitbartredaktören Milo Yiannopoulos nyutkomna memorarer.

Enligt sajten Nielsen Bookscan, som samlar försäljningssiffor från bokbranschen, har ”Dangerous” sålt i 18,268 exemplar sedan boken släpptes 4 juli, enligt The Bookseller.

Siffran är betydligt lägre än de 100.000 exemplar Yiannopoulos PR-team hävdat såldes av sajten Amazon bara under själva utgivningsdagen.

Men enligt ett uttalande på Facebook från Milo Yiannopolous beror de låga siffrorna i själva verket på att bokleverantörerna helt enkelt sålt slut på de exemplar man beställt.

– Ni kan ha hört att vi bara sålt 18.000 exemplar av ”Dangerous” och att påståendet om 100.000 är överdrivet. Det är ett nöje att rapportera att det här är en falsk nyhet, skriver han i uttalandet.

”Siffrorna korrekta”

Enligt chefen för Nielssen Book Research Andre Breedt är det dock ”osannolikt” att Yiannopolous bok sålts i 100.000 exemplar.

– Våra försäljningssiffror inkluderar de som lämnats av Amazon. Jag står fast vid att våra siffror är korrekta, säger han till The Bookseller.

LÄS MER: Förlaget stoppar Milo Yiannopolous bok

Milo Yiannopolous memoarer skulle först ha getts ut av förlaget Simon & Schuster, men förlaget upphävde kontraktet efter att den kontroversielle högerdebattören i februari gjort uttalanden som ansågs försvara pedofili.

Yiannopolous stämde då förlaget på 84 miljoner kronor och gav istället ut memoarerna på egen hand.

LÄS MER: Yiannopolous stämmer förlag

Simon & Schuster, som betalat Yiannopoulos över två miljoner kronor i förskott för boken, hamnade också i blåsväder då de först skrev konktraktet med Breitbartredaktören.

Litteraturtidskriften Chicago Review of Books meddelade att de inte kommer recensera böcker från förlaget under 2017 och Bad Feminist-författaren Roxanne Gay drog tillbaka sin kommande bok från förlaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.