Mo Yan vägrade svara på frågor om dissident

Uppdaterad
Publicerad

Det blev stundtals irriterat när Mo Yan mötte pressen i Stockholm. Nobelpristagaren vägrade bland annat att svara på frågor om den fängslade dissidenten Liu Xiaobo.

Två månader efter att han utnämnts till årets Nobelpristagare i litteratur var det idag dags för Mo Yan att möta pressen i Sverige. Men presskonferensen, som hölls på Börshuset i Stockholm, kom inte bara att handla om litterära landvinningar.

I stället blev det, precis som väntat, mycket tal om hans inställning till den kinesiska regimen. Mo Yan fick bland annat frågan om han ville uttrycka sitt stöd för den fängslade dissidenten Liu Xiaobo.

– Jag har redan sagt vad jag vill säga i den här frågan. Jag har fått det här priset för litteratur, inte för politik, svarade Mo Yan kort.

”Censur ska följa ädlast möjliga principer”

När han pressades vidhöll Nobelpristagaren att han inte tänkte svara på frågan.

– När jag tvingas att uttrycka min åsikt så vill jag inte göra det, sade han.

Han fick också möjlighet att svara lite mer ingående på hur han ser på censur, yttrandefrihet och individens möjlighet att verka inom ett politiskt system som det kinesiska. Han sade bland annat att han aldrig förespråkat styrning av nyheter.

– Utan censur kan vem som helst smäda andra människor i tidningar och tv. Det tillåts väl knappast i något land. Jag hoppas förstås att all mediecensur ska följa ädlast möjliga principer. Det som inte motsäger verkligheten bör inte censureras, sade han vidare.

Hela inslaget om Mo Yans besök i Sverige ser du här ovanför.

Reporter i inslaget: Beppe Starbrink

Foto och klippning: Andreas Hult

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nobelpriset i litteratur 2012

Mer i ämnet