Foto: SVT Kulturnyheterna

”Mycket med läsning håller på att försvinna”

Uppdaterad
Publicerad

Rapporter visar att läsförståelsen sjunker i Sverige. Möt en oroad läsambassadör.

Barnen läser inte, de vuxna männen läser inte och inte ens lärarna tycks läsa särskilt mycket. Det kommer ständigt nya rapporter som visar att läsningen och läsförståelsen minskar i Sverige.

Kulturnyheterna har träffat Sveriges första läsambassdör, författaren Johan Unenge, för att prata om hur Sverige ska bli ett läsande land igen.

– En tredjedel av föräldrarna läser för sina barn varje kväll. Det var ungefär dubbelt så många för tio år sedan. I stället sätter man en ipad i knät på dem eller drar in en film i dvd:n. Det är mycket med läsning som håller på att försvinna. Många ceremonier kring läsningen är på väg bort, säger Johan Unenge.

Matematiken tar stryk

Litteraturutredningen visar bland annat att var fjärde 15-årig pojke i dag har svårt att förstå vad han läser. Och när man har svårt för läsning, missar man även andra kunskaper:

– Svenska barn är ganska dåliga på matte nu, har det visat sig. Och det hänger ihop med svenskan – att man inte förstår vad det står i de här lästalen. Nu har det gått så långt att många känner att böcker inte är något man vill förknippas med, säger Johan Unenge.

”Muta barnen”

Enligt läsambassadören är det både bibliotekens, föräldrarnas och skolornas ansvar att unga ska komma igång med sitt läsande.

– Man måste få barn att läsa mycket. Muta dem. Det tror jag är jättebra. Men det är också ett detektivjobb att hitta rätt bok för varje enskild människa. Jobbet vi gör när vi själva ska hitta en bok att läsa, måste vi kanske delvis göra åt våra barn, säger Unenge.

Osmart välja bort skolbibliotek?

Johan Unenge tror att skolbiblioteken har en enormt viktig roll i läsutvecklingen:

– Alla de skolor som inte har skolbibliotek signalerar ganska tydligt någonting genom att avstå. Det tror jag inte är smart. Satsar man på sitt skolbibliotek så satsar man på sin skola.

Reporter: Ditte Hammar.

Foto/klippning: Kristján Sigurjónsson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.