Bilder från ”Swede Hollow”

När svenskarna levde i slum

Uppdaterad
Publicerad

Ola Larsmos senaste bok handlar om fattiga svenskar som reser till USA i slutet av 1800-talet, och om motståndet och fördomarna de möter. De flesta åker med drömmar om jobb, möjligheter och en glammigare tillvaro. De lyckas ta sig till Saint Paul i Minnesota, och i brist på bättre alternativ samlas de i slumområdet Swede Hollow.

Ola Larsmo tror att vi ofta väljer berättelserna om hjälteskap och det stora livet, och försöker att sålla bort eller blunda för det andra.

– De vars historier inte har berättats, det är de fattigas, de som inte är den här hela, rena, duktiga svensken, och när jag upptäckte Swede Hollow och hittade spår av den här typen av svenskar så blev jag oerhört fascinerad, säger han.

”Konstiga och våldsamma”

Sedan ett par år tillbaka har han grävt i artiklar och arkiv för att förstå hur dåtidens amerikaner såg på de nyinvandrade nordborna.

– Det finns en sorts maskin i den amerikanska migrationshistorien, där de som kommit sist alltid skildrats som primitiva, obildbara, konstiga och våldsamma. I en berömd rättegång från Minneapolis från den här tiden, där de åtalade är svenskar, säger en försvarsadvokat att ”man måste ändå förstå svenskarna, i deras kultur måste man ha minst ett knivärr i ansiktet om man ska anses vara en riktig man”.

”Blir lättare att förstå”

Han fortsätter.

– På den tiden beskrev amerikaner svenskarnas lukt som en blandning av svett, läder, lök, salt och strömming. Det verkar finnas en sorts aura av äckel kring de fattiga svenskarna, som man senare bara flyttat över och applicerat på nästa invandrande grupp, säger Ola Larsmo.

Och kanske kan berättelser om invandring från andra tider hjälpa oss att bättre förstå vår egen.

– Det är lätt att jämföra den tidens migranter med dagens migranter, det finns väldigt många likheter och kanske blir det lättare för folk att förstå det här fenomenet om det handlar om människor som man har lätt att identifiera sig med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer