Rapportomslag/ Erik Fichtelius Foto: Kungliga biblioteket/ CARL-JOHAN SÖDER /TT

Ny rapport: Bemannade skolbibliotek en svårlöst utmaning

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterar Kungliga biblioteket en ny rapport om vilka utmaningar biblioteken står inför. Där riktas bland annat kritik mot de skolor som brister i att erbjuda bemannade skolbibliotek. Som det ser ut nu saknar hälften av landets elever tillgång till ett sådant.

Ungefär hälften av landets 1,3 miljoner elever saknar tillgång till ett bemannat skolbibliotek. Det visade Kungliga bibliotekets senaste kartläggning, och siffran har sett likadan ut i många år.

LÄS MER: Hälften saknar bemannat skolbibliotek

Som en del i arbetet att ta fram en nationell biblioteksstrategi presenterar nu Kungliga biblioteket en ny rapport som bland annat lyfter fram olika utmaningar biblioteken står inför. En svårlöst sådan handlar just om skolbiblioteken.

Skolor tar inte ansvar

En av författarna är journalisten Erik Fichtelius, som också leder arbetet att ta fram den nationella biblioteksstrategin.

– Forskning visar att rätt utrustade skolbibliotek gör att elever lär sig mer, och skolbiblioteken är obligatoriska enligt skollagen:

– Skärpt skolinspektion och nya läroplaner med tydligare krav finns. Ändå har majoriteten av landets elever inte en rimlig skolbiblioteksverksamhet. Det är helt förkastligt, säger han till Kulturnyheterna.

Enligt Erik Fichtelius ligger ansvaret hos enskilda skolor, eftersom det kommunala självstyret gör det svårt för staten att påverka.

– Det är både kommunala och privata skolhuvudmän som inte gjort tillräckligt. De måste lyssna på politiska signaler och forskning, säger han.

Rapporten som presenteras idag är en del av underlaget till en nationell biblioteksstrategi, som planeras bli klar om ett år.

– Nu pekar vi på problem och om ett år presenterar vi åtgärder och reformförslag, förklarar Erik Fichtelius.

Läs hela rapporten här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.