Niklas Ekdal. Foto: SVT

Niklas Ekdal får pris för självmordsrapportering

Publicerad

Organisationen Suicide Zero delar ut 10 000 kronor årligen till en författare eller journalist som på bästa sätt rapporterat om självmord. I år går priset till Niklas Ekdal som skrivit ”Hur jag dog”.

Suicide Zero skriver att rädslan för att rapportera på ”fel sätt” om självmord fortfarande är vanlig på stora redaktioner och att problemet därför inte uppmärksammas tillräckligt.

”Kan diskussionen om självmord knuffas i någon riktning framåt så känns det som att det var värt att komma ut med berättelsen. Utmärkelsen är en positiv bekräftelse på att det var värt allt arbete”, säger Niklas Ekdal i ett pressmeddelande.

Niklas Ekdals uppmärksammade bok från förra året är en självbiografisk berättelse och skildrar hans självmordsförsök och vägen tillbaka.

LÄS MER: Litterära depressioner

I motiveringen skriver organisationen att Ekdals bok är en väckarklocka och bryter tystnaden.

Författarna Pia Minati och Joanna Björkqvist får hedersomnämnanden för sina böcker ”Vem som helst men inte Magdalena” respektive ”När mörkret viker undan för livet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.