Nina Bouraoui skrev roman om vännens krossade hjärta

Publicerad

Fransk-algeriska författaren Nina Bouraoui debuterade för 25 år sedan, har skrivit böcker om rotlöshet, identitet, begär och homosexualitet.

Hennes nya bok heter ”Strändernas skönhet” och är en närstudie av en kvinna i fritt fall efter att hon blivit lämnad av sin man efter ett åtta år långt förhållande.

Nina Bouraoui har oftast skrivit sina böcker utifrån egna erfarenheter, men den här gången handlar det om en av hennes bästa vänner som fick sitt hjärta krossat, medan hon bara kunde se på.

LÄS MER: ”Andfått av Nina Bouraoui”

– Kärlekssorg förändrar vår tidsuppfattning. Varje sekund, varje minut ägnas sorgen och tankar och fantasier om den andre. Alla försökte prata med henne, men det gick inte fram. Så jag ville skriva den här boken som en gåva till en mycket kär vän för att försöka rädda henne.

Flera teman

Bokens huvudperson blir brutalt lämnad av Adrien efter ett långt och för det mesta lyckligt förhållande. Hon blir besatt av sitt ex nya liv och hans nya kvinna som har en blogg som hon börjar följa slaviskt, trots all smärta och alla sår den river upp.

LÄS MER: Så håller du dig säker på internet

– Våra relationer, vårt sätt att älska, träffas och separera har förändrats totalt av internet. Jag vet inte om det är en utveckling eller ett nederlag och en tillbakagång. Det är helt enkelt faktum.

Knyts an till attacken 2015

Det finns också ett annat tema i boken. Romanen börjar samma dag som manifestationerna mot Charlie Hebdo attentatet, den 14 januari 2015, den slutar samma dag som attacken sker mot konsertlokalen Bataclan, den 13 november 2015.

LÄS MER: Attentaten som skakade Frankrike

– Jag tror att kärlekssorgen påverkades av allt som hände runtomkring. Min huvudperson föll plötsligt ännu djupare ner i sin förtvivlan på grund av allting som hände kring henne.

LÄS MER: Bataclan öppnar efter terrordåd

Vännernas reaktioner positiva

Men för att återgå till huvudberättelsen. Hur upplevde hennes vän boken? Hon som genomgick hela processen som boken beskriver.

– Det var en fantastisk gåva – det är hennes ord. Hon hade hämtat sig när hon läste den, men den gjorde henne lite ledsen igen. Jag tror att hon läste den fem sex gånger. Den blev en trofé. Jag tror att både för huvudpersonen och för läsaren är ”Strändernas skönhet”... Jag har alltid ansett att litteraturen kan rädda... Eller i alla fall läsupplevelsen. Konsten är till för att göra oss bättre och för att fylla vår ensamhet.

Och hur upplever de andra två, verklighetens Adrien och bloggerskan boken, de som bitvis beter sig som svin. 

– Adrien och huvudpersonen är numera vänner. Adrien tyckte mycket om min bok och han är väldigt stolt över den. Så det känns bra. Vi har blivit vänner igen. Däremot är bloggerskan mer speciell. Hon sa att boken var mycket vacker. Det var allt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.