Foto: TT

Nobelpriset i litteratur för dummies

Uppdaterad
Publicerad

Nobelpriset i litteratur delas ut varje år av Svenska Akademien.

Dynamitmogulen Alfred Nobel testamenterade en stor del av sin förmögenhet till en fond som varje år efter hans död skulle belöna de mest framstående personerna inom fysik, kemi, medicin, fredsarbete och litteratur.

Uppgiften att välja litteraturpristagare gav Nobel åt Svenska Akademien. En uppgift de fullgjort sedan 1901 då den franske poeten Sully Prudhomme fick det första priset.

Så blir man pristagare

För att som författare komma i fråga som Nobelpristagare måste man bli föreslagen av en behörig person.

Behöriga att föreslå är förutom de 18 ledamöterna i Svenska Akademien även ledamöter från likartade akademier, professorer i litteratur och språk, och de tidigare litteraturpristagarna som fortfarande är i livet.

Förslagen, som är ytterst hemliga, måste ha kommit per post till Akademien före den 1 februari. Man får inte föreslå sig själv.

200 namn på första listan

Enligt Svenska Akademien kommer det in förslag från runt 350 personer varje år. Många föreslår såklart samma författare. Totalt brukar den första kandidatlistan innehålla runt 200 författare.

En särskild Nobelkommitté bestående av 4-5 av akademins ledamöter gallrar sedan bort de allra flesta av namnen och i april presenterar man för de övriga ledamöterna en lista med 15-20 utvalda författare.

Läser på sommaren

Under sommaren läser ledamöterna in sig på de författarskap som behövs. Ofta är namnen på den sista listan återkommande och då undersöker man om författaren de senaste året skrivit något som förbättrat eller försämrat chanserna till priset.

I början av oktober måste ledamöterna ha bestämt sig. För att slutligen utse en vinnare krävs fler än hälften av ledamöternas röster.   

Massiv manlig övervikt

Av de 108 författare som belönats med Nobelpriset i litteratur är den övervägande majoriteten män. Tolv gånger har priset gått till en kvinnlig författare, senast rumänska Hertha Muller 2009.

Priset har delats mellan två författare vid fyra tillfällen. 1974 tilldelades det Eyvind Johnson och Harry Martinson. Ett kontroversiellt val, tyckte många, eftersom de båda var ledamöter i Akademien.

När Tomas Tranströmer vann 2011 blev han den tolfte svensken att få priset. Yngsta pristagaren hittills var Rydyard Kipling som var 42 när han fick priset 1907. Äldst är Doris Lessing som var 88 när hon fick priset 2007. Snittåldern på pristagarna är 64 år.

Prissumman är åtta miljoner kronor.

2012: Mo Yan

2011: Tomas Tranströmer

2010: Mario Vargas Llosa

2009: Herta Müller

2008: Jean-Marie Gustave Le Clézio

2007: Doris Lessing

2006: Orhan Pamuk

2005: Harold Pinter

2004: Elfriede Jelinek

2003: J.M. Coetzee

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur 2013

Mer i ämnet