Foto: TT

Nobelpristagaren Dario Fo död

Uppdaterad
Publicerad

Den italienska Nobelpristagaren Dario Fo är död, skriver nyhetsbyrån AFP. Han blev 90 år gammal.

Dario Fo fick Nobelpriset i litteratur 1997 eftersom han enligt motiveringen ”som i medeltida gycklares efterföljd gisslar makten och upprättar de utsattas värdighet”.

Han var verksam både som författare, dramatiker, regissör och politiskt aktivist och har skrivit ett 70-tal verk. Hans pjäser har framförts på bland annat Dramaten, Stadsteatern och Pistolteatern. Hans verk har översatts till över 30 språk och utmärktes av sin satir över den organiserade brottsligheten i Italien, det politiska läget och katolicismen som genomsyrade samhället.

Född in i en teaterfamilj

Han föddes i byn Sangiano i Lombardiet 1926. Pappa var järnvägsarbetare, men var också involverad i amatörteater. Arbetet mot scenen och skrivandet skulle senare gå igen bland Dario Fo och hans yngre syskon som blev teateradministratör och författare.

Efter studier i Milano inledde Dario Fo sina långa karriär inom teatern. 1958 kom pjäsen ”Lik till salu!”,  en fars om falskspel och poker. Humorn skulle vara en stor del av hans författarskap och det var ett flertal gånger som hans pjäser stack i ögonen på folk. Bland annat bannlystes Dario Fo och hustrun Franca Rame från italiensk tv efter en dispyt om censur av tv-showen ”Canzonissima”.

Kampen mot Berlusconi

Under hela sin professionella karriär kritiserade Dario Fo det politiska ledarskapet och den censur som drabbade italienska författare och mediapersoner. Han drev speciellt en kamp mot Silvio Berlusconi och hans parti Forza Italia som dominerade mediamarknaden, både genom de statliga tv-bolagen och andra mediekanaler som Berlusconi ägde.

2005 annonserade Dario Fo att han skulle kandidera för att bli borgmästare i Milano och på så sätt bli av med Berlusconis kollega Gabriele Albertini. Eftersom han inte var välkommen på italiensk tv valde han att driva sin kampanj från scenen. Han fick 23,4 procent av rösterna och kom tvåa i valet. Milanos polischef Bruno Ferrante vann i stället.

”Mistero buffo”

En av hans mest kända verk är ”Mistero buffo”, en pjäs som är uppdelad i sju fristående akter som framförs av en ensam berättare. Pjäsens upplägg är densamma som medeltidens gycklare använde sig av när de reste runt i Italien. Många av dessa gycklare var fattiga munkar och de religiösa kontraster som uppstår i pjäsen förargade Vatikanstaten.

När Dario Fo fick Nobelpriset 1997 blev det en del kontroverser och i hemlandet blev speciellt det neo-fascistiska partiet Nationella alliansen förargade för att Dario Fo, med sina vänstervärderingar, fick ta emot priset. I sin Nobelföreläsning gratulerade Fo Svenska akademien för deras mod när de valde honom. Ett val som chockade många italienare. I föreläsning sa han bland annat:

”Det rapporterades om poeter och författare vars nerver och lever fick sig en törn. I några dagar efteråt fanns det inte ett enda apotek i Italien som hade något lugnande medel.”

Nobelbeskedet

När han minns tillbaka på dagen han fick beskedet om Nobelpriset låter det nästan som en scen från en italiensk film där teatern Via de Porta Romana i Milano tornar upp sig som fond. Där spelade hustrun Franca i pjäs ”Djävulen med brösten” som Fo skrivit.

”Helt plötsligt var jag omringad av en mängd reportrar, fotografer och tv-team med kameror. En passerande spårvagn stannade oväntat och föraren klev ut för att möta mig. Sen klev alla passagerar ut, de applåderade och alla ville skaka min hand och gratulera mig. Efter en stund stannade alla upp och skrek unisont ”Var är Franca?”. De började ropa ”Francaaa” tills hon dök upp efter en stund. Förvirrad och rörd till tårar kom hon ner och omfamnade mig.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.