Foto: TT

Nobelpristagaren Mo Yan får kritik för hyllningstal

Uppdaterad
Publicerad

Nobelpristagaren Mo Yan har ännu en gång fått kritik för att vara för välvilligt inställd till den kinesiska regimen. Den här gången föll de vänliga orden tätt när han talade om kommunistpartiets generalsekreterare Xi Jinping. Det skriver Dagens Nyheter.

När det stod klart att Mo Yan var mottagare av Nobelpriset i litteratur 2012 möttes beskedet av kritik. Många tyckte att Mo Yan var alldeles för tyst och passiv gällande kinesiska regimens styre. Ännu en gång har hans förhållande till regimen väckt akademiker och författarkollegors ilska.

Det var på den 10:e nationella kongressen för konst och litteratur och den 9:e kongressen för författarförbundet i Kina som det hela inträffade. Både generalsekreterare Xi Jinping och Mo Yan talade på eventet. Först ut var Xi Jinping som uppmanade alla närvarande att tro på den kinesiska kulturen. Genom att tjäna folket och skapa inspirerande klassiska storverk skulle Kina återuppväckas.

”Precis vad jag vill säga”

När Mo Yan fick ordet tog han vid Xi Jinpings tråd om den kinesiska kulturen.

– När jag läser Xis tal så är det också precis vad jag vill säga från mitt hjärtas djup. Han hjälper oss att yttra vad vi vill. Han säger exakt vad vi vill säga, sa Mo Yan och forsatte att rosa generalsekreteraren:

– Han är verkligen en enastående person, som läser allt han kommer över. En person som har väldigt fin smak för konsten, en mästare.

”Koppling till Mao Zedong under kulturrevolutionen”

De vänliga orden har förundrat och irriterat akademiker, författare och journalister i Kina.

– Det var en chock att se talet. Det fanns ingen undre gräns för Mo Yans hyllning av Xi. Det var som en koppling till Mao Zedong under kulturrevolutionen, säger Li Qiang, journalist vid en av landets största webbportaler, till Dagens Nyheter.

Xi Jinping har styrt landet i fyra år, en tid som sett många gripanden av journalister, akademiker och advokater, samt hårt hållna medier. Journalisten Li Qiang menar att Mo Yans välkända namn och rikedom borde göra det möjligt för honom att stå fri från regimen.

Mo Yan behöver inte kritisera Xi Jinping, men har heller ingen anledning att hylla honom så hämningslöst som han gör. Nu framstår han som en nära vän till dem som styr folket, säger Li Qiang.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer