Mo Yan tar emot sitt Nobelpris i litteratur, från kung Carl XVI Gustaf.

Författaren Mo Yan skriver om Nobelpriset

Uppdaterad
Publicerad

Kinesiske författaren ger ut en bok om sin Sverigeresa.

På fredagens bokmässa i kinesiska Haikou presenterade författaren Mo Yan sin splitternya bok ”Grand Ceremony” – fritt översatt ”Den stora ceremonin”. Boken är Mo Yans första verk efter Nobelpriset i litteratur, som han tog emot från kung Carl XVI Gustaf i december.

I ”Grand Ceremony” beskriver Mo Yan händelser och intryck från sin resa till Sverige och Nobelprisceremonin. Han vill ge sina läsare en inblick i vad han fick uppleva. Det rapporterar flera kinesiska medier, som återger en kommentar från författaren:

Nobelpriset i litteratur 2012

– Den nya boken visar också hur enormt ivrig jag är att återvända till skrivbordet för att skriva min nästa bok.

Nobelmiddag, luciatåg och dumplings

Mo Yan hade några riktigt fullspäckade dagar under sitt Sverigebesök. Utdelningsceremonin hölls i Konserthuset i Stockholm och följdes senare samma dag av Nobelfesten med middag och bankett, som Mo Yan upplevde ihop med sin hustru och bordsdam Qinlan Du.

Mo Yan besökte även Rinkeby bibliotek, där han träffade elver från årskurs 8 och överraskades med ett luciatåg. Han åkte också till Aula Magna på Stockholms universitet, där han läste högt ur egna verk och fick besvara frågor om Kinas censur.

På plats i Stockholm passade Mo Yan också på att laga och äta traditionellt kinesiska dumplings, ihop med Kinesiska riksförbundet.

Kritiserat Kinas regim

Vilka delar av författarens svenska upplevelse som faktiskt finns med i boken framgår inte av den kinesiska mässrapporteringen.

Mo Yan betyder ”tala inte” och är ett pseudonym för Guan Moye. Han föddes 1955, växte upp i Kina och är bland annat känd för att kritisera landets regim i sina böcker.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur 2012

Mer i ämnet