Norska kronprinsessan Mette-Marit gratulerar Auður Ava Ólafsdóttir för Nordiska rådets litteraturpris 2018. Foto: Terje Pedersen

Nordiska rådets litteraturpris går till isländska författaren Audur Ava Olafsdottir

Uppdaterad
Publicerad

Nordiska rådets litteraturpris delas årligen ut till ett skönlitterärt verk som skrivits på ett av de nordiska ländernas språk. Årets pristagare tillkännagavs under en prisceremoni i operahuset i Oslo och i år tilldelas priset till den isländska författaren Audur Ava Olafsdottir för romanen Ör.

Varje år delar Nordiska rådet ut fem priser i kategorierna litteratur, barn- och ungdomslitteratur, film, musik och miljö. I år delades priserna ut vid en prisceremoni i Oslos operahus av bland annat Norges statsminister Erna Solberg och kronprinsessan Mette-Marit.

Litteraturpriset tilldelades i år den isländska författaren Audur Ava Olafsdottir för romanen Ör.

”I romanen Ör möter vi en medelålders man som reser till ett krigshärjat land i Europa för att ta sitt eget liv, med verktygslådan i bagaget. Han upptäcker under resans gång att varje människa har en verktygslåda och ett val för hur den används. Ör är en liten bok med ett stort hjärta. Den är full med underfundig humor och ett språk som gnistrar av liv, samtidigt som den ställer djupa frågor om liv och död, om individen gentemot helheten, om människans privilegier, rättigheter och plikter i världen”, motiverar juryn valet.

Film

Årets pristagare i kategorin film blev den isländska filmen Kona fer í stríð, vilket betyder ungefär Kvinna i krig. Filmen är regisserad av Benedikt Erlingsson och manus är skrivet av Ólafur Egill Egilsson. Priset mottogs även av producenterna Marianne Slot och Carine Leblanc.

Motiveringen lyder bland annat: ”I Kona fer í stríð förmedlas ett stort, pressande problem genom en stark, egensinnig personlighet. Halla, som tar lagen i egna händer för att skydda världens ekosystem, spelas briljant och behärskat av Halldóra Geirharðsdóttir. När Halla känner att det är något inom henne som är starkare än idealismen, nämligen önskan om att få en egen familj, visas det varsamt och utan sentimentalitet.”

Foto: Terje Pedersen

Barn- och ungdomslitteratur

Priset i Barn- och ungdomslitteratur tilldelades i år verket Træið (Trädet) av den färöiska författaren Bárður Oskarsson.

”I en tid där allting tycks öka i tempo, har vi valt att belöna en berättelse som vågar ta sin tid. I en verklighet där vi ständigt bombarderas av intryck, har vi valt ett verk som använder få ord och enkla bilder till att presentera en både glad och djupsinnig berättelse. Verket utmärker sig genom både en hög konstnärlig nivå och en stor tillit till läsarens förmåga att förundras och tänka själv”, lyder juryns motivering. 

Musik

Kompositören Nils Henrik Asheim mottar 2018 års pris i kategorin Musik för verket Muohta. Verket är döpt efter ett samiskt ord för snö, och texten består bland annat av 18 andra samiska ord som har med snö att göra.

Det beskrivs i juryns motivering som ”ett musikstycke som är akut aktuellt och samtidigt medvetet om sin historia. Vårt allra första instrument, den mänskliga rösten, har en central roll i verket, då musiken varsamt integrerar språk i ljudvärldarna. Lyssnarna bjuds in i en annorlunda upplevelse av tid, som närmast är en serie av olika atmosfärer eller tillstånd, inte utan en viss känsla av fara eller obehag”.

”Imponerad av de nominerade”

Nordiska rådets president Michael Tetzschner skrev i ett pressmeddelande innan ceremonin att han är imponerad av årets nominerade.

”Alla de nominerade bidrar på olika sätt – med ord, bilder, toner och miljöinsatser – till vår gemensamma nordiska berättelse. Genom era enastående insatser når den berättelsen ut till människor i Norden och i världen. Vi ser fram emot att fira er!”

Prissumman ligger runt motsvarande en halv miljon svenska kronor för varje kategori.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.