Ny bok kritiserar arbetslinjen

Uppdaterad
Publicerad

”De som jobbar jobbar alldeles för mycket och de som inte jobbar ska piskas till att hitta jobb som inte finns”, säger Kristian Borg.

”Afterwork – farväl till arbetslinjen” är en arbetskritisk antologi som Fria Tidningens kulturredaktör Kristian Borg har sammanställt. Den innehåller texter av journalister, akademiker och och aktivister som alla diskuterar alternativ till arbetet och tar upp förslag som medborgarlön, friår och kortare arbetsdagar.

– De som jobbar jobbar alldeles för mycket och de som inte jobbar ska piskas till att hitta jobb som inte finns, säger Kristian Borg.

Han menar att samtidigt som arbetslösheten är stor så finns det en press från politiskt håll att alla måste jobba.

– Då hittar man istället på jobb genom olika åtgärder som fas tre och sätter folk i meningslösa sysslor, säger Kristian Borg.

Gammal debatt

Kritk mot arbete har funnits sedan antiken och sist debatten blossade upp i Sverige var på 70-talet när 40 timmarsveckan infördes. Men trots att det har gått 40 år sedan dess, och trots ständig tillväxt och effektivisering, så har lite förändrats. Människor jobbar fortfarande lika många timmar men nu med sämre villkor och mindre stabilitet.

– Det är för att det passar den rådande moralen och det ekonomiska systemet, säger Kristian Borg som menar att det är svårt att ändra på arbetslinjen eftersom det är så djupt rotat i samhället.

Kritik mot tillväxt

Arbetskritik är en debatt som det har varit tyst om ett tag men som på senare år börjat komma tillbaka.

– Tendenserna började komma upp igen runt 2010 efter finanskrisen och människor började ifrågasätta tillväxt och den ständiga ökningen i produktion och konsumtion, säger Kristian Borg.

Han menar att arbetskritik i förlängningen är kritik mot tillväxt eftersom det handlar om en hållbar utveckling.

– Det har uppstått en ekologisk kris och människor har börjat söka efter nya lösningar och förändra det här samhället som bara bygger på konsumtion, säger han.

Handlar om människovärde

Kristian Borg menar att arbetsdebatten i grunden handlar om människans existens och vad det innebär att vara människa.

– Är vi bara ekorrar som springer i ett ekorrhjul? I kapitalismen kan man sätta ett värde på allt så i grunden handlar det om vad det är att vara människa, konstaterar han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.