Meng Huang sprang naken över Hötorget i december 2012. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ny nakenprotest att vänta vid Nobelprisutdelningen

Uppdaterad
Publicerad

Kinesiske Liu Xiaobo är fortfarande fängslad, så i morgon blir det repris på fjolårets nakenprotest på Hötorget.

Förra årets Nobelprisutdelning i Stockholms konserthus ramades in av en oväntad händelse. Innanför polisens avspärrningar intill konserthuset dök nämligen en naken man upp, springande genom snön.

Mannen var den kinesiske regimkritikern Meng Huang, som hade rest till Stockholm ihop med den exilkinesiske författaren Liao Yiwu. De ville uppmärksamma den fängslade regimkritikern Liu Xiaobo, som inte kunde ta emot Nobels fredspris 2010 eftersom han satt i fängelse.

Greps av polis

Männens greps av den svenska polisen, enligt lagen om omhändertagande av berusade. Det trots att flera som varit på plats vittnade om att männen inte alls framstod som alkoholpåverkade.

Nu är det klart att det blir en ny protestaktion i år. I samband med att kung Carl XVI Gustav delar ut Nobelpris i Konserthuset i morgon, kommer fyra personer att genomföra en ny nakenprotest på Hötorget utanför byggnaden.

Kopplar Mo Yan till censur

Författaren Liao Yiwu, poeten Bei Ling, konstnären Meng Huang och akademikern Wang Juntao deltar. Liao Yiwu är en av de mest högljudda kritikerna till författaren Mo Yan. Han menar att Nobelpriset till Mo Yan legitimerade diktaturen i Kina.

I ett utskick med rubriken ”Our Naked Declaration” förklarar de att de har rest till Sverige i år för att springa nakna, eftersom det var här som Mo Yan – ”som försvarar censur” – fick Nobelpriset förra året.

Fortfarande i fängelse

Det huvudsakliga syftet med protesten är påminna världen om att Nobels fredspristagare 2010, Liu Xiabo, fortfarande sitter fängslad. Hans hustru har dessutom satts i husarrest.

”Varför behandlas fredspristagare så olika?” frågar sig demonstranterna.

  • Medicinpriset: James Rothman (USA), Randy Schekman (USA) och Thomas Südhof (Tyskland, USA).
  • Fysikpriset: Peter Higgs (Storbritannien) och François Englert (Belgien).
  • Kemipriset: Martin Karplus (Österrike, USA) och Arieh Warshel (Israel, USA), Michael Levitt (Sydafrika, USA)
  • Litteraturpriset: Alice Munro (Kanada).
  • Fredspriset: Den FN-nära organisationen OPCW.
  • Ekonomipriset till Alfred Nobels minne: Eugene Fama (USA), Lars Peter Hansen (USA) och Robert Shiller (USA).

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nobel 2013

Mer i ämnet