• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Centrala delarna av Vellinge i Vellinge kommun, Skåne län. Det brinner i en större industrifastighet i centrala Vellinge. Rökutvecklingen är kraftig och rör sig i riktning mot Asklunda och Eskilstorp. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Agnes Gerner Foto: TT

Prisad poet tar sig an djurindustrin

Uppdaterad
Publicerad

För sin debut nominerades Agnes Gerner till Borås Tidnings debutantpris och fick Katapultpriset. Nu är hon tillbaka med diktsamlingen ”Sus” – en titel som på latin betyder gris. Och det är just grisuppfödning som står i centrum, med en kritisk blick på människans förhållande till djuren.

– Boken sträcker sig från inseminationsögonblicket till slakt, så jag har försökt skildra en gris hela livsspann, berättar Agnes Gerner.  

– Jag fick en känsla av att det nästan var akut att skildra de här frågorna. Att alla som har den här medvetenheten har ett ansvar för att försöka få fram sitt budskap med de medel som står dem till buds. Och för mig är det just poesin som är mitt kommunikationsmedel.

Hyllad debut

Agnes Gerner debuterade 2014 med kritikerrosade ”Skall”, som behandlade sorg och förlust. Processen med ”Sus” har sett väldigt annorlunda ut, eftersom diktsamlingen bygger på omfattande research om svensk djurhållning i form av litteratur, intervjuer och videomaterial.

– I den första boken utgick jag bara från mig själv och mina erfarenheter. Här hade jag ju ett rått faktamaterial som jag var tvungen att omvandla till litteratur. Det var väldigt mycket svårare, säger Agnes Gerner.

– När man tar del av material som man själv tycker är så starkt blir det nästan som att det redan är en slags poesi för en själv. Att man nästan bara kan citera ur en grisföretagarbranschtidning och att det är stor litteratur för att det är så mäktigt, men problemet är ju att ingen annan tycker det.

”De flesta människor vet vad som pågår”

Istället har Agnes Gerner försökte transformera innehållet från intervjuerna och branschtidningarna till njutbar poesi för läsaren.

– Det är väldigt viktigt för mig att det fortsätter att vara litteratur, att det inte bara blir en politisk pamflett.

Förhoppningen är att Agnes Gerner med hjälp av den litterära formen ska kunna locka in läsaren och få den att stanna kvar.  

– Det som saknas är ju inte kunskapen, allt material finns ju redan omkring oss. De flesta människor vet ju om vad som pågår, mer eller mindre, men via litteraturen tror jag att man kan göra det mer lättillgängligt och svårare att värja sig mot. Så att det kan gå rakt in i folk mer än vad en vanlig faktatext gör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Bok
Mer Kultur
Mer Nyheter