Nya familjebildningar i litteraturen

Uppdaterad
Publicerad

Familjer i Sverige kan i dag bildas på många olika sätt – något som nu också börjar märkas i litteraturen.

I ”Bära barnet hem” ger Cilla Naumann sin personliga berättelse om sin och hennes adopterade sons resa till Colombia, där hans biologiska mamma väntar.

Mötet med henne väcker frågor om vad ett moderskap är och kan vara, något som är ovanligt i svensk litteratur.

– Just adoptivmodern i litteraturen är inte vanligt förekommande. Däremot är ju styvmodern väldigt belastad som litterär gestalt, säger Cilla Naumann.

Bibliskt tema

Hon tror att styvmödrar ofta framställs som demoniska eftersom vi lägger så stor vikt vid rötter.

– Det som det egentligen handlar om är skräcken för det okända. Och skräcken för identitetsförlust och kontrollförlust. Men jag tror att det också finns inslag av skräcken för infertilitet, ofruktsamhet. Som är ett starkt bibliskt tema, säger hon.

Förvirring om begreppen

I recensionerna av boken har Cilla Naumann felaktigt råkat kallas såväl styvmor som fostermor. Men samtidigt som det fortfarande finns en okunskap om de olika rollerna skrivs det allt mer om de många vägarna till att bilda familj.

I vår kommer bland annat Åsa Sandells och Josefin Oleviks romaner om äggdonation och anonym befruktning. Och i nyligen utgivna ”Blodsbunden” berättar Augustin Erba om beslutet att som gift man donera sperma till en vän.

– Jag tror att det här bara har börjat, familjerna ser inte längre ut som de gjorde för bara några år sedan. Och det jag har skrivit om är något som bara är inledningen på vad som det under åren framöver kommer att skrivas mycket, mycket mer om.

– Nu är vi ju fortfarande inne i fasen då det är vi föräldrar, och kanske blivande föräldrar och folk som inte kan bli föräldrar som pratar. Men det föds allt fler barn genom spermadonation och det är deras synpunkter som kommer att bli det stora.

”Familj är de du älskar”

Augustin Erba är rädd för vad som ska hända när det barn som kommer ur hans spermadonation växer upp – i dag går det inte att säga vilken lagstiftning som gäller om 20 år, eller hur den gruppen av barn kommer att må som vuxna. Men hans grundfilosofi i boken är ändå att familj handlar om mer än gener.

– Jag tror inte att blodsband har den betydelse som man tillskriver dem. Det påverkar oss, men vi måste inte låta dem bestämma vilka vi är. Din familj är de du älskar, och som älskar dig, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.