Peter Englund Foto: TT

Nytt avhopp: Peter Englund lämnar Akademien

Uppdaterad
Publicerad

Efter de tidigare två avhoppen av Klas Östergren och Kjell Espmark meddelar författaren Peter Englund att han lämnar sin post i Svenska Akademien, uppger Aftonbladet.

Författaren och tidigare ständige sekreteraren Peter Englund är den tredje ledamoten av Svenska Akademien som lämnar sitt uppdrag, det meddelar han i ett brev till Aftonbladet.

Enligt brevet, som publiceras i tidningen i dag, handlar avhoppen om hanteringen av den kris som uppstått inom institutionen efter anklagelser kring sexuella trakasserier mot den så kallade Kulturprofilen – som är gift med en ledamot i Akademien:

Krisen i Svenska Akademien

”När krisen över den s.k. Kulturprofilen inleddes i november förra året härskade från början något som verkade vara samsyn i Svenska Akademien. Med tiden har dock en växande spricka uppenbarat sig – Sara Danius åtgärder har i samband med detta utsatts för en växande intern kritik, en kritik jag själv finner både oberättigad och orättfärdig”, skriver Peter Englund i brevet.

Hänvisar till brev

På förfrågan om en kommentar hänvisar den tidigare akademiledamoten till det publicerade brevet, och skriver att han där motiverar sitt avhopp.

”Jag kommer för närvarande ej göra ytterligare uttalanden eller ge några intervjuer”, skriver Peter Englund i ett mejl till Kulturnyheterna.

Författaren och historikern valdes 2002 in som ledamot av Svenska Akademien och var mellan 2009 och 2015 Akademiens ständiga sekreterare.

På posten som ständig sekreterare efterträddes han av Sara Danius.

Svenska Akademin skakad av skandal

Svenska Akademien har under hösten skakats av skandalen kring den så kallade Kulturprofilen, som anklagades för sexuella övergrepp av 18 kvinnor i en granskning av Dagens Nyheter förra året.

Mannen har haft nära band till Svenska Akademien, och institutionen har under ett flertal år stöttat den klubb som Kulturprofilen varit verksamhetsledare för.

En förundersökning mot mannen inleddes i december 2017 av kammaråklagare Christina Voigt, men i mars meddelade Åklagarmyndigheten i Stockholm att delar av förundersökningen läggs ned.

Den anklagade kulturprofilen har hela tiden nekat till anklagelserna.

Det här är Svenska Akademien

Svenska Akademiens främsta uppgift är att utse Nobelpristagaren i litteratur, men delar även ut miljontals kronor i stipendier och priser varje år.

Valspråket för Svenska Akademien är ”snille och smak” och utöver sitt arbete med ordböcker och grammatik var Akademien vid sitt grundande tänkt att vara en sorts smakdomstol.

Svenska Akademien grundades 1786 av kung Gustaf III. Stadgarna, som nuvarande ständiga sekreteraren Sara Danius kallat Sakrosankta – orörbara – skrevs av Gustaf III.

Stadgarna fastslår bland annat att det ska vara 18 ledamöter och de skall sitta på livstid.

Svenska Akademien är skattebefriad och stora delar av ekonomin är okänd. Bland inkomstkällorna finns ägandet av fastigheter, försäljning av Svenska Akademiens ordlista och äganderätten till Post och Inrikes Tidningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet