Brittiska Paula Hawkins besöker bokmässan i Göteborg. Foto: Massolit förlag/TT

Paula Hawkins om nya thrillervågen

Uppdaterad
Publicerad

Hennes ”Kvinnan på tåget” är den snabbast säljande thrillerdebuten någonsin. Kulturnyheterna träffade Paula Hawkins och frågade varför så många thrillers utspelar sig i hemmet just nu.

Amerikanska Gillian Flynns bästsäljare ”Gone girl” är det mest kända exemplet, och den bok som startade trenden med psykologiska thrillers i hemmiljö.

Ofta kretsar intrigen kring relationen mellan ett par och saker som inte är vad de ser ut att vara på ytan. ”Domestic thriller” eller ”Domestic crime” har den här genren kommit att kallas på engelska.

Bokmässan 2015

Den senaste succén i genren är engelska Paula Hawkins ”Kvinnan på tåget” som kom ut på svenska i våras. Huvudpersonen i romanen är Rachel som tågpendlar till London varje dag. Hon är alkoholiserad, har förlorat jobbet och blivit dumpad av sin man.

– Jag ville skriva en historia om en kvinna som har alkoholproblem, om hur det påverkar hennes minne och hela hennes identitet, säger Paula Hawkins, när Kulturnyheterna träffar henne på Bokmässan i Göteborg.

Tre olika berättare

En dag blir Rachel vittne till något som ställer hennes värld på ända, och hon dras in i främmande kvinnas mystiska försvinnande. I romanen skiftar Paula Hawkins mellan tre olika berättare. Läsaren vet inte vilken berättare som talar sanning eller ljuger, vad som är frisk eller sjuk.

– Jag ville att karaktärerna skulle vara svåra att greppa. De är alla opolitliga. Ena stunden kan du gilla dem, för att i nästa stund ändra dig, säger hon.

Kvinnan på tåget utspelar sig till stora delar i en villaförort. Varför kommer det så många psykologiska thrillers som utspelar sig i hemmet just nu?

– Hemmet är en miljö som blivit försummad inom thrillergenren tidigare. Men det är i hemmet som mycket våld sker, speciellt mot kvinnor. Det är mycket troligare att du utsätts för våld hemma än faller offer för en seriemördare. Många kvinnor har skrivit om det här tidigare, men nu har det slagit igenom, säger Paula Hawkins.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bokmässan 2015

Mer i ämnet