Kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth (M) vill ha kvar Tintin. Foto: Scanpix

Politikerna kritiserar bibliotekets ledare

Uppdaterad
Publicerad

Planerna för en bokbojkott på biblioteket TioTretton fick både Sveriges och Stockholms kulturmakthavare att ilskna till.

– Det är mycket förvånande. Frågan som inställer sig är ju vad blir nästa steg? sa kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) till TT, innan Kulturhuset hade vänt i frågan.

Ministern fortsatte med att ifrågasätta om den konstnärlige ledaren Behrang Miri på Kulturhuset ens har befogenhet att plocka bort böcker:
– Det är väl Stockholms stads kulturförvaltning som bestämmer över sådant.

Stockholms kultur- och fastighetsborgarråd Madeleine Sjöstedt (FP) blev också upprörd över Tintin-bojkotten. Såhär säger hon i ett pressmeddelande, som kom strax efter beslutet att behålla Tintin:

”Helt oacceptabelt”

– Detta är helt oaccepabelt och därför är det bra att Kulturhuset nu tar tillbaka beslutet. Som liberal anser jag att fördomar bäst bekämpas genom yttrandefriheten och allmänhetens tillgång till litteratur, inte genom att biblioteken tar bort litteratur med ”fel” budskap.

Sjöstedt fortsätter med kritik mot Kulturhusets Behrang Miri:
– Jag ser framför mig att Kulturhuset snarast inleder ett värdegrundarbete där man undersöker hur det kunde gå så fel. Genom att censurera bibliotekens utbud spelar Behrang Miri (...) de främlingsfientliga krafterna rätt i händerna.
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tintin på Kulturhuset

Mer i ämnet