Biblioteken och besökarna minskar

Uppdaterad
Publicerad

Både biblioteken och deras besökare blir allt färre i Sverige. Men e-böcker lånas ut som aldrig förr.

Antalet biblioteksfilialer minskar i landet. Förra året kunde svenskarna använda sig av 1188 bemannade huvudbibliotek och filialer, jämfört med 1570 stycken året före.

Det här visar den årliga biblioteksstatistiken från Kungliga biblioteket. De preliminära siffrorna för 2012 kom i dag, och bygger på svar från 282 av totalt 290 svenska folkbibliotek. Man kan se en nedgång på flera fronter, i många kommuner.

En miljon färre besök

Att Sverige får allt färre biblioteksfilialer innebär en sämre service för invånarna. Inte minst för skoleleverna, som drabbas av att de biblioteken som också fungerar som skolbibliotek har minskat med hela nio procent sedan år 2009.

Samtidigt har svenskarnas fysiska besök på folkbiblioteken minskat med en miljon under ett år.Det kan delvis bero på ombyggnationer och stängda bibliotekslokaler.

Nedgång även på nätet

Man skulle kunna tro att de fysiska besöken har ersatts med fler besök på bibliotekens webbplatser, men den senaste räkningen visar i stället en liten nedgång på bibliotekssajterna.

28 procent av landets befolkning utnyttjade biblioteken genom att låna något med sitt lånekort förra året. Men antagligen har fler använt sig av bibliotekens tjänster, för allt behöver man inte använda lånekortet för.

E-boksutlånen ökade stort

Det som faktiskt ökade på folkbiblioteken under 2012 är antalet publika aktiviteter som hölls i bibliotekens lokaler – till exempel aktiviteter som ska främja läsning eller lära ut hur man använder datorer.

E-boksutlånen ökade också mellan 2011 och 2012, med så mycket som 89 procent. De elektroniska utlånen utgör dock bara två procent av totalsiffran på svenska bibliotek.

  • 1188 bemannade huvudbibliotek eller filialer fanns att tillgå 2012
  • E-boksutlåningen ökade med 89 procent under förra året
  • De fysiska besöken på svenska folkbibliotek minskade med 1 miljon i fjol
  • Kostnaderna för nya medier fortsatte vara 11 procent av budgeten 2012
  • 402 kronor per invånare kostade folkbiblioteksverksamheten i Sverige förra året
  • 28 procent av svenskarna gjorde ett registrerat boklån med sitt lånekort under 2012
  • Sedan 2009 har 6 procent av biblioteksfilialerna stängt
  • Den 28 maj kommer den fullständiga statistiken
     

Källa: Kungliga bibliotekets preliminära statistik över svenska folkbibliotek 2012

Ett för allmänheten tillgängligt bibliotek som tillhandahåller medier för förströelse, bildning och utbildning. Ofta i kommunal regi.

Källa: NE.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer