Barnen fick möta författaren Emma Karinsdotter på Littfest. Foto: SVT

Premiär för barnens Littfest

Publicerad

På söndagen avslutades litteraturfestivalen Littfest och bokveckan i Umeå. För första gången på Littfest var det barnen som stod i centrum, och de fick tillfälle att träffa en livs levande barnboksförfattare.

– Jag älskar att leka och jobba med fantasin och då har jag hittat fler som gillar det och det är oftast barn, säger barnboksförfattaren Emma Karinsdotter som har samlat barnen i en ring på golvet för att klippa klistra och rita olika saker som passar in i handlingen i en av hennes böcker.

Hela Vävenbyggnaden sprakade av aktiviteter för barn och ungdomar där det handlade om läsning.

Forum med barnen i fokus

– Vi vill ha ett forum där barnen står i fokus och framförallt deras upplevelser av läsningen står i fokus, säger Eva Gustafsson som är barnkulturkonsulent i Umeå kommun.

För de något äldre barnen fanns det ett ställe där de fick läsa nyheter i en tidning anpassad för yngre läsare.

Viktigt med journalistik

– Journalistik till barn är viktigt eftersom väldigt många barn i dag får information från alla håll som Youtube och överallt där man inte har någon som helst kontroll över vad de lär sig eller får höra, säger  Stina Cederholm som är chefredaktör för SVD junior.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer