Foto: TT

Proust på fångad på film

Uppdaterad
Publicerad

Den kanadensiske forskaren Jean-Pierre Sirois-Trahan säger sig ha hittat det första rörliga bildmaterialet föreställande en av litteraturhistoriens främste författare: Marcel Proust.

Under en kort sekvens i en filmad bröllopskortege från 1904 syns en ensam man med mustache och hatt smyga förbi ned för en trappa.

Är det månntro den franske författaren Marcel Proust?

Det menar i alla fall den kanadensiske forskaren Jean-Pierre Sirois-Trahan vid Laval University i Quebec, som hittat filmsekvensen i Kanadas nationella filmarkiv, uppger AFP.

Enda rörliga materialet

I filmen som visar Élaine Greffulhe och Armand de Guiches bröllop, båda nära vänner till Proust, syns en ensam herre iklädd pärlgrå kostym, plommonstop och mustache smita ned för en trappa. Något alltså enligt Sirois-Trahan är den franske författaren.

”Det är det första rörliga materialet föreställande författaren”, säger Sirois-Trahan som under gårdagen presenterade sina fynd i den franska Proust-specialiserade litteraturtidskriften La Revue d'Etudes Proustiennes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.