Mikaela Blomqvist, Rebecka Kärde, Kristoffer Leandoer, Gun-Britt Sundström och Henrik Petersen.

”Radikalt föryngrad grupp som väljer ut pristagarna”

Uppdaterad
Publicerad

De experter som valts ut för att hjälpa till att utse Nobelpristagarna i litteratur är yrkesverksamma skribenter, författare, översättare och kritiker. Kulturnyheternas litteraturkritiker Ulrika Milles ser en ung och kompetent grupp – men som måste vara extra uppmärksamma på jävsproblematiken.

I november förra året blev det klart att Nobelkommittén, som bestämmer vilka som tilldelas Nobelpriset i litteratur, skulle kompletteras med fem externa ledamöter. De som valdes in var kritikerna Mikaela Blomqvist, Rebecka Kärde, Henrik Petersen samt författarna Kristoffer Leandoer och Gun-Britt Sundström.

– Med den externa kommittén har den grupp som väljer ut pristagarna blivit radikalt föryngrad och kanske också fått en bredare kompetens. Men jag tror framför allt att samtalsklimatet har förändrats, det går inte att prata om kris och skandal och det som har rört Akademiens inre problem med en sådan här kommitté, utan här har litteraturen fått plats, säger Ulrika Milles, kritiker på Kulturnyheterna.

Nobelprisen i litteratur 2018 och 2019

Nio personer väljer två pristagare

I Nobelkommittén har de nya ledamöterna sällskap av akademiledamöterna Anders Olsson, Per Wästberg, Kristina Lugn och Jesper Svenbro. Totalt är det alltså nio personer som tillsammans ska utse pristagarna för år 2018 och 2019. Det var Nobelstiftelsen som krävde en förnyad kommitté för att arbetet med prisutdelningen skulle kunna fortsätta. Tidigare i år lämnade akademiledamoten Horace Engdahl Nobelkommittén, efter att Nobelstiftelsen meddelat att inga ledamöter som varit förknippade med det gångna årets händelser längre skulle ingå där.

De externa ledamöternas uppdrag sträcker sig i nuläget till och med år 2020, De är alla verksamma antingen som kritiker, författare eller översättare – och deras yrkesuppdrag skulle kunna försvåra arbetet med att utse Nobelpristagarna.

”Sekretessen måste vara absolut”

– De är fria pennor, frilansar, fria intellektuella, tar och ger uppdrag och måste nu tänka igenom jävsproblematik på ett väldigt seriöst sätt. Det har de naturligtvis alltid gjort, men att sitta och vara med i de här överläggningarna gör att sekretessen måste vara absolut. Och kulturlivet får ytterligare små fickor av samtal som inte kan föras, saker som inte kan sägas. Det tycker jag är problematiskt, säger Ulrika Milles.

Hon är dock övertygad om att de nya ledamöterna kommer att ta kommittéarbetet på stort allvar.

– Jag tänker att deras påverkan kommer att innebära att det blir två bra, spännande och lite radikala författare som får Nobelpriset i år – om de får sin vilja igenom. Jag har stor respekt för deras litterära kompetens och värderingarna de gör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelprisen i litteratur 2018 och 2019

Mer i ämnet