Recension: ”Vända hem” av Yaa Gyasi

Uppdaterad
Publicerad

”En mycket imponerande debutroman”, säger Kulturnyheternas Ingrid Elam om Yaa Gyasis ”Vända hem”. En roman om en familj splittrad mellan Afrika och USA under 300 år och sju generationer.

Det börjar i Ghana i mitten av 1700-talet, där de vita handlar upp de svartas krigsfångar. Två halvsystrar kommer att vistas i den ökända slavfästningen Cape Cost Castle. Effia blir hustru till den engelske guvenören, och Esi vistas under vedervärdiga förhållanden i fängelsehålorna i väntan på att skeppas till Nya Världen. Effias ättlingar i hemlandet utstår århundraden av krig och kolonisation. Medan Efis släkt går från bomullsfältens slaveri, till kolgruvorna och till ”Black life matter”-rörelsen i dagens Amerika.

”Fångar i slaveriets värld”

Ingrid Elam ser i ”Vända hem” paralleller till Alex Haleys roman ”Rötter” som skildrade en amerikansk familj med rötter just i Afrika. Men Gyasis ”Vända hem” handlar om både de som blev kvar, och de som såldes till Amerika.

– Båda systrarna, även Effia som blir gift med en vit man, är fångar i slaveriets värld. Det är slaveriet och dess tunga arv på båda sidor Atlanten som är den egentliga huvudpersonen i romanen, säger Ingrid Elam.

Men hur skiljer sig de två världarna åt?

– Uppenbart att livet i Afrika, trots krig, hungersnöd och annat elände är ett förlorat hem där kollektivets riter skapade en inramning åt individens strävanden även under kolonialismens ok. I Amerika blev slavarna redan från början av med allt, sin frihet, sina barn, sitt språk, sina namn och det är ett sår som fortfarande inte har läkt. Särskilt som friheten efter inbördeskriget inte befriade från rädsla och förtryck.

Inlevelse och nyansrikedom

Porträtteringen av Afrika beskriver Ingrid Elam som inlevelsefull och med en nyansrik personteckning, detta särskilt när Gyasi skildrar förhållandet mellan vuxna och barn. Samt med en övertygande förmåga att återskapa en förlorad värld. Men påtalar att de amerikanska avsnitten ibland snabbt glider över i historielektion och samhällsanalys.

USA har i Gyasis berättelse haft en ensidigt negativ inverkan på afrikaner, som om det inte fanns ett afrikanskt amerikanskt liv med egna särdrag och eget värde! Men Gyasi iakttar landet med främlingens blick, ser egenheter de inhemska inte längre förmår uppfatta, och omvandlar det hon ser till en mycket imponerande debutroman.

Se hela recensionen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.