Författaren Kristien Hemmerechts.

Hon har skrivit om Belgiens mest hatade kvinna

Uppdaterad
Publicerad

”Kvinnan som matade hundarna” är romanen om Beligens mest hatade kvinna, Michelle Martin. Hon var hustru och medbrottsling till mördaren och pedofilen Marc Dutroux.

I en intervju med Kulturnyheterna berättar författaren Kristien Hemmerechts om utmaningen att skriva boken, om balansgången mellan fakta och fiktion.

Hon skrev boken som ett försök att förstå människan bakom brottet.

– Vad jag hittade på var hennes sexuella fantasier. Delarna där jag låter henne fantisera om våldtäkt, om sex med sin man och hennes elaka åsikter om deras offer är mitt försök att förklara hur hon tänker och hennes åsikter.

”Kvinnan som matade hundarna” bygger på verkliga händelser men använder romanens frihet för att beskriva brottslingens tankar. Författaren Kristien Hemmerechts var också tvungen att byta namn på huvudpersonen för att kunna utveckla hennes resonemang.

Behov av att undersöka

– Eftersom det handlar om sexbrott så kände jag ett behov att undersöka vad innebär det att vara i en relation med en känd våldtäktsman? Vad gör det med dig, hur påverkar det ditt sinne? Jag behövde ta med det men jag kan samtidigt föreställa mig att hon tycker att det är att gå över gränsen. Hon kan känna att jag inte har rätt att göra det. Och det är också en av anledningarna till att jag har valt att göra henne till en fiktiv karaktär som heter Odette, inte Michelle.

”Dränker sig i självömkan”

Kristien Hemmerchts berättar att hon har skickat en bok till en person som har kontakt med Michelle Martin. Men hon har inte velat läsa den på grund av att hon var missnöjd men en intervjubok om henne som kom ut 2007.

Vill du veta vad hon tycker om boken?

– Ja det vill jag, men samtidigt har jag känslan av att hon är den sortens person som bara ser sitt eget perspektiv och dränker sig själv i självömkan. Du måste vara en självcentrerad person för att inte se den smärta som du utsätter andra för. Jag kan föreställa mig att hon skulle bli irriterad över de scener där jag låter henne ha sexfantasier och där hon har sex. Hon skulle säker undra hur jag vågar skriva så.

Kontroversiell bok

För några år sedan blev släpptes Michelle Martin från fängelset, något som skapade högljudda protester i Belgien. Hon var inte bara hustru och medbrottsling till pedofilen och mördaren Marc Dutroux. Hon lät också två av parets offer svälta ihjäl i deras källare när hennes man var i polisens förvar. Därför har också den nya boken om henne skapat debatt i hemlandet och många bokhandlare har bojkottat Kristien Hemmerechts roman.

– Det överraskade mig att det var så kontroversiellt. Men det visar samtidigt att allt detta som hände 1995-96 fortfarande är ett trauma.

Se Kulturnyheternas litteraturkritiker, Ulrika Milles recensera ”Kvinnan som matade hundarna”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.